Як зробити громаду інвестиційно привабливою?

   Чого очікує інвестор від громади, як розбудовувати її позитивний імідж та здійснювати маркетинг територій, як залучати державні та міжнародні інвестиції в ОТГ, ‒ з’ясовували учасники дистанційного навчання “Шляхи підвищення інвестиційної привабливості. Розробка та реалізація інфраструктурних та інвестиційних проектів”, що проходило 14 серпня 2020 р. Семінар організований Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації  спільно з Чернігівським регіональним відділенням Асоціації міст України. До участі запрошувалися керівники та спеціалісти структурних підрозділів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад.

  Учасників віртуального форуму привітав виконавчий директор Чернігівського РВ АМУ Михайло Литвин.

   В своїх виступах експерти детально зупинилися на кроках, які мають зробити громади, щоб створити сприятливі умови для запрошення та подальшої роботи інвесторів на своїх територіях. Директор Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергій Хоботня розповів про джерела залучення інвестицій, розкрив поняття “браунфілд”, “грінфілд” та надав рекомендації щодо створення сприятливого інвестиційного клімату в громаді. Він наголосив, що іноземні інвестиції приходять за умов позитивного налаштування до інвестора та позитивного досвіду роботи в громаді вітчизняних компаній.

  Водночас консультант з бюджетних питань  РВ АМУ Микола Силенко відзначив, що бізнес-ідеї повинні відповідати реаліям та інтересам громад. Тобто повинні враховуватися їхня площа, природо-географічні умови, кількість населення та інші параметри.

  Директор Центру Володимир Бойко зупинився на умовах залучення міжнародної технічної допомоги. Йшлося про конкурси та гранти на розвиток культурної, освітньої сфери, медичної галузі; підтримку підприємництва; захист гендерної рівності та розбудову громадянського суспільства.

  Учасники навчання мали нагоду ознайомитися з успішними прикладами залучення інвестицій до громад, отримати відповіді від експертів щодо розробки інвестиційних паспортів та інструментів залучення інвесторів.

  Час оприлюднення: 14 серпня 2020 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052