Як застосовувати геоінформаційні системи в роботі органів місцевого самоврядування?

з’ясовували для себе працівники апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Створення системи управління ресурсами громади на основі обліку та візуалізації ресурсів, а також визначення перспектив розвитку території за допомогою геопорталу», який провів 8 вересня 20202 р. Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації спільно з Фондом Східна Європа та Швейцарсько-українською програмою “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP).

Під час відкриття вебінару Володимир Бойко – директор Центру, кандидат історичних наук, зокрема сказав, що відповідно до Закону України від 13.04.2020 р.     № 554-IX “Про національну інфраструктуру геопросторових даних” органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування зобов’язані оприлюднювати у мережі Інтернет геопросторові дані та метадані, передбачені статтею 5 та додатком до цього Закону, на своїх офіційних веб-сайтах та/або геопорталах і відображати їх за допомогою сервісів доступу на національному геопорталі. Цей Закон також визначає правові та організаційні засади створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, спрямованої на забезпечення ефективного прийняття органами державної влади та органами місцевого самоврядування управлінських рішень, задоволення потреб суспільства в усіх видах географічної інформації, інтегрування у глобальну та європейську інфраструктури геопросторових даних тощо.

У ході візуалізованої лекції-бесіди Катерина Рєзнікова – кандидатка географічних наук, керівниця технічного департаменту ТОВ «БломІнфо-Юкрейн» зосередила увагу учасників навчання на понятті “геопорталу” як ресурсу перспективного управління територією громади, важливості інтеграції геопросторових даних. Під час презентованих мультимедійних матеріалів посадовці ознайомилися із ресурсами громади – основою сталого економічного розвитку, основними засадами обліку ресурсів громад та комплексним планом просторового розвитку.

Про практичну частину застосування геопорталу в роботі органів місцевого самоврядування, про основні ази створення, ведення, актуалізація та популяризація геопорталу силами громади йшлося у виступах Чугай Зої – завідувачки сектора з економічного розвитку та інвестицій Любецької селищної ради та Бондаренко Оксани – завідувачки сектора комунальної власності, земельних відносин та житлово-комунального господарства Любецької селищної ради. спікерів

Спікери вебінару відповіли на численні запитання учасників семінару.

Навчання за цією програмою здійснювалося в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.

Час оприлюднення: 08 вересня 2020 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: 676- 052