Припинення повноважень райдержадміністрацій та районних рад: що пропонує законодавець?

   Яким чином здійснюватиметься реорганізація райдержадміністрацій та районних рад в ліквідованих районах; питання дотримання прав їхніх працівників; куди підуть майно та кошти цих установ, – обговорювалися під час дистанційного навчання «Припинення повноважень райдержадміністрацій та районних рад як юридичних осіб публічного права: нормативно-правовий, організаційно-розпорядчий та інші аспекти перехідного періоду». Захід проведений Центром підвищення кваліфікації 15 жовтня для працівників райдержадміністрацій та районних рад.
Поряд з окремими нормами чинного законодавства увага присутніх акцентувалася на положеннях законопроектів, якими регламентуватиметься порядок припинення повноважень районних рад та райдержадміністрацій. Зокрема, мова йшла про законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій” (№3651-Д).
В контексті формування рад новоутворених районів говорилося про приєднання рад ліквідованих районів, нюанси правонаступництва, майнових зобов’язань та повноваження комісій з реорганізації юридичних осіб. Водночас наголошувалося, що за радами колишніх районів в перехідному періоді також залишається низка повноважень, зокрема щодо виконання бюджетів та здійснення функцій розпорядників бюджетних коштів.
Далі висвітлювалися особливості утворення райдержадміністрацій нових районів, яке здійснюватиме Кабінет міністрів України. З огляду на це йшлося про заходи, які мають бути визначені Кабміном щодо реорганізації РДА нових районів, формування їхніх штатів та умов оплати праці, правонаступництва майна, прав та обов’язків РДА в ліквідованих районах. Водночас учасникам навчання дізналися про порядок та необхідний пакет документів, який подається державному реєстратору під час процедури державної реєстрації припинення юридичної особи та внесення змін до Єдиного державного реєстру.
Окрім цього, зупинилися й питаннях дотримання трудового законодавства під час припинення юридичних осіб публічного права. Говорилося про підстави та строки попередження працівників про звільнення, перелік необхідних виплат та компенсацій, умови нарахування вихідної допомоги та інші гарантії в разі припинення трудових відносин.