Реорганізація територіальних громад в контексті змін законодавства

 Особливості реорганізації міських, селищних та сільських рад; правонаступництва майна розформованих громад; дотримання трудових прав працівників їхніх працівників обговорювалися під час дистанційного навчання «Припинення повноважень юридичних осіб публічного права: нормативно-правовий, організаційно-розпорядчий та інші аспекти перехідного періоду». Вебінар проводився Центром підвищення кваліфікації 20 жовтня для працівників апаратів виконкомів рад об’єднаних територіальних громад.

 Увага присутніх зверталася на норми Цивільного кодексу, якими регламентується створення, припинення юридичних осіб внаслідок їхньої реорганізації або ліквідації. Далі обговорювався порядок реорганізації територіальних громад, пропонований положеннями законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій” (№3651-д).

  В цьому контексті йшлося про повноваження новообраних голів та рад сформованих територіальних громад; виконавчих комітетів громад, що ліквідуються; строки припинення повноважень членів виконкому; формування старостинських округів; правонаступництво щодо майна, прав та обов’язків в разі включення території ліквідованої громади до кількох нових громад.

  Водночас висвітлювалися питання виконання бюджетів розформованих громад та актів, прийнятих їхніми радами; передачі до комунальної власності громад окремих об’єктів, які знаходилися у спільній власності громад ліквідованого району. Також учасники навчання дізналися про порядок передачі об’єктів державного майна до комунальної власності громад.

 Наступний блок питань стосувався трудового законодавства під час реорганізації місцевих рад. Говорилося про підстави та строки попередження працівників про звільнення, перелік необхідних виплат та компенсацій, умови нарахування вихідної допомоги та інші гарантії в разі припинення трудових відносин.

 Окрім цього, був розглянутий порядок припинення державної реєстрації місцевих рад та виконавчих комітетів як юридичних осіб. Мова йшла про пакет документів, який подається державному реєстратору під час зазначеної процедури та внесення змін до Єдиного державного реєстру.