Розбудова громади: з чого почати?

     Як організувати роботу ради територіальної громади, її виконавчих органів, сформувати її структуру, штатний розпис та інші питання, що виносяться на першу сесію ради, розглядаються під час серії дистанційних навчань, організованих Чернігівським центром підвищення кваліфікації для громад, утворених у 2020 році. 5 та 6 листопада такі зустрічі проведені відповідно для Дмитрівської, Крутівської та Ладанської і Яблунівської громад.

  До спілкування в режимі онлайн запрошені голови, представники виконкомів, депутати та старости.

  Експерт  з питань діяльності старост та співробітництва територіальних громад,  директор сайту Староста Профі Олександр Врублевський детально зупинився на юридичних аспектах підготовки проєктів локальних нормативно-правових актів, які спрямовуватимуть подальшу діяльність ради. Мова йшла про регламент ради, статут положення про постійні комісії; положення про старосту та регламентний документ майбутнього виконавчого органу. Водночас він звернув увагу на деякі правові прогалини юридичного оформлення старостату новобраної ради, пов’язані, зокрема, з питаннями призначення старост та визначення порядку організації їхньої роботи.

   Заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату обласної ради Олександра Негода окреслила перелік повноважень ради та виконкому територіальної громади та особливості формування структури та штатного розпису. Обговорювалися організація діяльності виконавчого комітету ради, що включає регламент та планування роботи органу місцевого самоврядування, підготовку та проведення засідань виконкому та сесій. Вона звернула увагу учасників на перелік питань, які варто розглянути на першій сесії, порядок голосування, визначення оптимальної кількості постійних комісій та напрямів їхньої діяльності.