Діяльність новостворених громад: з чого розпочинати?

       Реорганізація селищних та сільських рад, формування виконавчих органів та уповноважених підрозділів, необхідних для реалізації повноважень органів місцевого самоврядування, прийняття на роботу та вивільнення працівників, дотримання їхніх соціальних гарантій, – саме такі першочергові завдання реалізовуватимуть новосформовані територіальні громади. Фактично йдеться про можливості, надані законом про порядок реорганізації органів місцевого самоврядування (ОМС) та райдержадміністрацій (№ 1009-IX), який почав діяти з 7 грудня 2020 р.

   Але як провести зазначені процедури оптимально та в межах чинного законодавства? Відповіді на ці та інші запитання надавали експерти Школи управління людськими ресурсами Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» Наталія Гнидюк та Галина Семенець  під час вебінару «Організація роботи ради об’єднаної територіальної громади». Навчання проведене Чернігівським центром підвищення кваліфікації спільно із зазначеною Програмою Ради Європи 10 грудня 2020 р. для новообраних голів та секретарів територіальних громад області.

    Наталія Гнидюк акцентувала увагу присутніх на обов’язкових структурних підрозділах та уповноважених особах, які  повинні бути утворені чи призначені в громадах. До них належать: окремий фінансовий орган зі статусом юридичної особи, служба у справах дітей, центри професійної підготовки педагогічних працівників та надання соціальних послуг, уповноважені особи з питань запобігання корупції та здійснення публічних закупівель. Вона пояснила умови надання соціальних гарантій особам, які перебували на виборних посадах, та підстави їхнього повернення на попереднє місце роботи. Експерт закликала дотримуватись жорстких обмежень, встановлених законодавцем для членів виконавчих комітетів рад, зокрема щодо відсутності депутатського мандату.


Галина Семенець
детально зупинилася на фінансових аспектах реорганізації
юридичних осіб публічного права та передачі пов’язаного з ними майна. Вона пояснила різницю в повноваженнях окремого фінансового органу та бухгалтерської служби, розповіла про особливості організації бюджетного процесу на 2021 рік,  виконання окремих бюджетів територіальних громад, управління об’єктами комунальної власності в період реорганізації. Експерт окреслила порядок створення та діяльності інвентаризаційних комісій, передачі майна від обласних та районних рад у комунальну власність громад.

   Окрім цього, учасники вебінару отримали низку роз’яснень щодо прийняття працівників на посади в ОМС шляхом переведення або конкурсу, попередження ситуацій з конфліктом інтересів в їхній поточній діяльності та під час проведення сесій.

  Час оприлюднення: 11 грудня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.
конт. тел.:  (0462) 676-052

«Як стати ефективним депутатом місцевої ради: основи діяльності»

Низку онлайн семінарів під такою назвою заплановано провести Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для депутатів районних, міських, селищних та сільських рад.  Сьогодні пройшло навчання для депутатів Корюківського району.

Вебінар провели Негода Олександра Іванівна – заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату обласної ради, Мужикова Наталія Михайлівна – начальник юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації та Вересоцький Іван Валерійович – головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції апарату обласної державної адміністрації.

Навчання за цією програмою здійснювалося в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.

Запис вебінару за посиланням, яке дійсне до 17 грудня:

https://recording.3cx.net/3/f/3/3f32d57e9e266de2900310fd173c1a4b/8/f8af7cceb55344705f67319c17906828/rec/b5222d2a164b1f2dcdde9154f95f0c66.mp4

14 грудня такий онлайн семінар буде проведено для депутатів Ніжинського району.

Час оприлюднення: 11 грудня 2020 року.

Виконавець: Карпенко Т.К.

конт. тел.: (0462) 676 052