Поводження з твердими побутовими відходами: законодавство та існуюча практика

  Європейські країни за кілька десятиліть спромоглися впровадити ефективні технології щодо збору, сортування та переробки твердих побутових відходів. Це дозволяє не лише мінімізувати шкідливий вплив на навколишнє середовище, а й використовувати вторинну сировину у промисловості,для виробництва органічних добрив, електроенергії, опалення будинків тощо. В Україні впровадження подібних проєктів все ще носить епізодичний характер, а в сільській місцевості проблема впорядкованого збору та утилізації сміття не втрачає своєї гостроти.

  Чому так і що можна з цим зробити вже зараз, – говорили під час дистанційного навчання «Формування та реалізація державної політики у сфері поводження з твердими побутовими відходами, європейські вимоги та досвід». Вебінар, організований Центром підвищення кваліфікації, проходив 30 грудня 2020 р. для працівників апаратів виконкомів рад територіальних громад області.

  Насамперед зупинилися на положеннях української законодавчої бази у сфері поводження з відходами та звернули увагу на регіональний план управління відходами в області. Подальша мова йшла про можливості територіальної громади у вирішенні екологічних проблем  та аспекти поводження з твердими побутовими відходами. Зокрема, розглянули можливості для запровадження роздільного збору побутового сміття, організації сміттєзвалищ та переробних пунктів, зокрема на засадах міжмуніципального співробітництва.

  Ще один блок питань охоплював напрями політики Європейського Союзу щодо поводження з ТПВ. Були озвучені вимоги європейського законодавства в сфері поводження з відходами. Наостанок учасники зустрічі ознайомилися з практиками управління відходами, які нині діють в європейських країнах та можуть бути запроваджені в Україні.

   Час оприлюднення: 31 грудня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.:  (0462) 676-052