Запобігання корупції в органах влади: основні засади

  Новації законодавства з питань запобігання корупції, особливості подання електронних декларацій та відповідальності публічних службовців за порушення антикорупційного законодавства розглядалися під час дистанційного навчання «Забезпечення ефективності та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування». Онлайн-зустріч проведена Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 20 січня 2020 р. До участі запрошувалися працівники апаратів виконкомів рад територіальних громад, районних рад, апаратів райдержадміністрацій, структурних підрозділів облдержадміністрації.

  Вячеслав Пузирний, професор кафедри трудового права, адміністративного права та процесу Навчально-наукового інституту права та соціальних технологій Національного університету «Чернігівська політехніка», розповів про соціальні передумови, поняття та сутність корупції в Україні. Також він навів приклади з вітчизняного та зарубіжного досвіду у сфері боротьби з корупцією.

   Іван Вересоцький, головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації зосередив увагу присутніх на основних аспектах Закону України «Про запобігання корупції» та окремих положеннях законодавства щодо подання та оприлюднення декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, через систему електронного декларування. Він надав практичні поради щодо заповнення окремих пунктів декларації (придбання нерухомого майна, відкриття рахунків, повідомлення про зміну у майновому стані тощо), подання декларацій при прийнятті або звільненні з органів влади. Крім цього, мова йшла про особливості відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, зокрема щодо несвоєчасного подання декларацій або зазначення в них недостовірних відомостей. Наостанок зупинилися на психологічних аспектах запобігання корупційним правопорушенням в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

   Час оприлюднення:  20 січня 2020 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: 676- 052