В Линовиці відбулася робоча зустріч з питань захисту довкілля громади

  В Линовиці обговорили пропозиції щодо змісту стратегічної екологічної оцінки стратегії громади Про стратегічну екологічну оцінку (СЕО) як вимогу законодавства до документів державного планування, в тому числі – до стратегій розвитку громад, йшлося під час засідання робочої групи Линовицької селищної ради, що на півдні Чернігівщини. Зустріч пройшла 29 січня та мала на меті напрацювання пропозицій до майбутнього документу.
Експерт проєкту Юрій Карпенко нагадав про необхідні складові процедури стратегічної екологічної оцінки та наголосив на аспектах, що викликають занепокоєння на теренах громади: забезпечення збереження біорізноманіття та водночас – захисту від карантинних рослин; брак лісозахисних насаджень; загрози (як наслідок людської діяльності) для збереження природних ландшафтів на ділянках, що мають історико–культурну та рекреаційну цінність; стан каскаду ставків та вплив на них виробництв; забезпечення мешканців громади якісною питною водою.
Експерт проєкту Володимир Бойко запропонував наскрізно розглянути текст стратегії громади, насамперед, її ядро – структуру цілей та завдань. За підсумками обговорення робоча група сформулювала кілька пропозицій: додати оперативну ціль «Створення кліматичних насаджень», низку інших – змінити, а саме: до реновації зелених зон додати село Полонки, що розташовано на річці Удай та лише наприкінці минулого року увійшло до складу громади; передбачити створення пляжно-рекреаційних зон (двох); ремонт гребель на системі ставків (двох); розширити напрями розвитку туризму за рахунок екологічного. Також висловлювали пропозиції зі створення системи екологічного моніторингу довкілля громади. З огляду на розширення громади (з 10 до 16 населених пунктах) робоча група прийшла до висновку, що найкращий варіант рішення на тепер – доопрацювати текст стратегії в цілому та ухвалити його з СЕО.
Робоча група також розглянула проєкти регуляторних актів, що мають на меті регламентувати питання захисту навколишнього середовища не теренах громади, отже – сприяти його збереженню.
Проєкт «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади» реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Міжнародний Фонд «Відродження» та European Union in Ukraine в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.