Чернігівщина долучилася до Освітнього марафону з доброго врядування

«Громади створили – тепер час для відповідальних мешканців громад», – такий лейтмотив дистанційного навчання «Організація діяльності сільського, селищного, міського голови». Серія онлайн-сесій під такою назвою розпочалася 16 лютого 2021 р. в рамках Освітнього марафону з доброго врядування за сприяння Програми «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні». В семінарі беруть участь вперше обрані голови територіальних громад Чернігівської, Волинської, Закарпатської, Львівської та Рівненської областей. Всього – 165 учасників, в тому числі з Чернігівщини – 34.

Співорганізатори навчання – Чернігівський та Волинський регіональні центри підвищення кваліфікації, Центр експертизи доброго врядування Генерального директорату з питань демократії Ради Європи, Міністерство розвитку громад та територій України, Національне агентство України з питань державної служби, обласні державні адміністрації та обласні ради.

Від Чернігівської області з вітальним словом до учасників навчання звернулися заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко та перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш. Вони підкреслили, що Чернігівщина є лідером в реформі децентралізації, в області у підсумку створено 57 територіальних громад. Вони дуже різні за територією, чисельністю та своїми можливостями. Відповідно голови громад, особливо вперше обрані, потребують самовдосконалення, оновлення знань та набуття нового досвіду. Бо ключовою метою реформи з децентралізації – розвиток спроможності територіальних громад та  підвищення рівня добробуту їхніх мешканців.

Перша сесія присвячувалася питанням нормативно-правового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, проходження служби та професійний розвиток їхніх працівників; створення оптимальної для кожної громади організаційної структури ради, але з урахуванням обов`язкових складових. Перед керівниками територіальних громад виступили:

Сергій Шаршов – генеральний директор Директорату з питань місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України;

Юлія Лозюк –  директор Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування НАДС;

Людмила Рикова –  директор Генерального департаменту професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування НАДС;

 Наталія Гнидюк – експерт Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Наступні онлайн-сесії відбудуться 18, 23 та 25 лютого.

Освітній марафон з доброго врядування покликаний сприяти процесам децентралізації, зміцненню спроможності органів місцевого самоврядування України реалізовувати свої функції та повноваження відповідно до європейських стандартів та кращих національних та світових практик через професійний розвиток. Його мета – посилити комунікацію між представниками органів місцевого самоврядування та фахівцями центральних органів виконавчої влади, провідними українськими та зарубіжними експертами в окресленій сфері і запровадити регулярні консультації з нагальних питань місцевого і регіонального розвитку у формі професійного навчання і тематичних інформаційних сесій.

 

Час оприлюднення: 16 лютого 2021 р.

Виконавець: Казіміров Д.

конт. тел.:  (0462) 676-052