Як громади можуть захищати своє довкілля: досвід Линовиці

  «Створення сприятливих умов для жителів громад неможливе без залучення самих жителів громад», ‒ саме під таким гаслом розпочався «круглий стіл» з питань формування політики охорони навколишнього середовища в громадах. Цей захід – фактично презентація результатів проєкту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади», який реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень.
Проходив він в стінах Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації 15 липня 2021 р. До участі запрошені представники територіальних громад Чернігівської області, представники місцевого самоврядування та громадськості.

  Назагал екологічна складова все ще не знаходить належної уваги в стратегіях та діяльності громад. Але, як наголосили експерти, відверте нехтування нею вже відгукується нестачею води в колодязях та водоймах, забрудненими територіями та смогом у повітрі від лісових пожеж та спалюваного недалекоглядними господарями сміття. А отже, саме час потурбуватися про своє довкілля та, зрештою, власне здоров’я.

  Саме це і спонукало авторів проєкту разом з представниками Линовицької громади розробити послідовну екологічну політику, дієвий механізм її реалізації та внести відповідні зміни до діючої стратегії громади. Чому саме Линовиця? Бо тут зберігся єдиний в області діючий цукровий завод, який не варто втрачати. Але водночас громада прагне мінімізувати шкідливий вплив від його діяльності та реалізувати потенціал від своїх природних ресурсів. А це два старовинні парки, ставки та багато інших потенційних туристичних принад на території громади в цілому.

  Серед ключових здобутків проєкту стали:

 – проведення лабораторних досліджень атмосферного повітря та водних ресурсів громади (що не робилося вже майже 30 років);

 – звіт про стратегічну екологічну оцінку (СЕО);

– проєкти регуляторних актів у сфері захисту навколишнього середовища;

– оновлена стратегія громади з урахуванням положень звіту про СЕО, внаслідок чого екологічний напрямок діяльності та відповідні заходи отримали в ній належне місце.

 А це – найважливіший елемент, оскільки саме стратегічне планування найкращим чином дозволяє визначити пріоритетність та послідовність дій. Без цього систематичний розвиток сфери захисту навколишнього середовища в громаді просто неможливий.

 Учасники «круглого столу» отримали практичні рекомендації щодо проходження процедури СЕО, а також діяльності по збереженню природно-ресурсного потенціалу, які місцеве самоврядування спільно з жителями громад можуть реалізовувати вже зараз. Зокрема, в рамках адаптації до змін клімату особливої актуальності набуває облаштування прибережних зон на водоймах, місць відпочинку (парків, скверів), лісових насаджень тощо. Своїм досвідом реалізації проєктів з впровадження екологічної політики у громадах Львівської області поділилися також представники ГО «Європейський діалог». Незважаючи на регіональні відмінності, громади Львівщини та Чернігівщини мають схожі екологічні проблеми, вирішення яких знову ж таки потребує цілеспрямованої екологічної політики. Наостанок учасники «круглого столу» навели окремі приклади з природоохоронної діяльності у своїх громадах та висловили зацікавленість у реалізації подібних проєктів.

 Проєкт «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади» здійснюється Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Міжнародний фонд “Відродження” та European Union in Ukraine в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.