Про зміни в будівельному законодавстві України в зв’язку з військовою агресією рф та  технічне обстеження об’єктів (будівель, споруд, інфраструктурних об’єктів), постраждалих внаслідок військової агресії рф говорили в перший день дводенного навчання за програмою «Енергозбереження. Можливості використання місцевих відновлювальних джерел енергії в умовах воєнного стану».

Навчання проводить Сергій Зінченко – керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, керівників проєктів науково-виробничого підприємства «Енергоіновація».

В другий день навчання учасники опрацюють наступні питання:

  • Законодавство з енергозбереження.
  • Енергетичний менеджмент. ДСТУ ISO 50001: базовий документ для впровадження системи енергетичного менеджменту (СЕМ).
  • Впровадження енергоменеджменту у громадах.
  • Енергетичний сертифікат, енергетичний паспорт, енергетичний аудит. Що це таке, для чого вони потрібні?
  • Відновлювальні джерела енергії: можливості використання в умовах воєнного стану.
  • Приклади впроваджених енергозберігаючих проєктів.
  • Роль енергоменеджера у процесі реалізації проєкта.

 

 

 

 

Час оприлюднення: 30 травня 2022 року
Виконавець: Коваленко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

 

 

Як проводити публічні закупівлі в умовах воєнного стану?

Якими законодавчими актами керуватися при здійсненні публічних закупівель за умов воєнного стану, як грамотно завершити розпочаті раніше процедури, як діяти в умовах зростання цін на послуги і товари, оформлювати договори та іншу документацію, – з’ясовували учасники навчання «Правові та практичні аспекти здійснення публічних закупівель за умов воєнного стану». Зустріч у форматі онлайн проведена Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 27 травня для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівської області.

Спікер заходу, сертифікований тренер з питань публічних закупівель Зінаїда Рубан акцентувала увагу присутніх на умови, потреби та специфіку роботи замовників, які є визначальними факторами щодо прийняття рішення про проведення закупівлі за постановою № 169 або ЗУ «Про публічні закупівлі». Водночас варто уважно аналізувати ринкові пропозиції та надсилати запити до потенційних постачальників, щоб обрати найбільш вигідну пропозицію.

Учасники зустрічі отримали рекомендації щодо способів здійснення закупівель, вартістю до та вище 50 тис. грн.; проведення процедур відкритих торгів за умов воєнного стану (враховуючи закриті реєстри та санкційні обмеження); укладання договорів відповідно до Закону та постанови № 169; призупинення договорів та внесення змін до них; правил реєстрації зобов’язань в органах Казначейства. Наостанок розібрали типові порушення та помилки, яких слід уникати в закупівлях та розглянули порядок оскарження закупівель за умов воєнного стану.

 

 

 

Час оприлюднення: 27 травня 2022 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

«Медіаграмотність та медіакультура публічного службовця за умов інформаційної війни. Застосування в роботі нових медіа».

Під такою назвою 26 – 27 травня триває навчання в дистанційному режимі для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівської області.

В перший день учасники спілкувались з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Іриною Сенченко.

Зміст навчання охоплює наступні питання:

  • Особливості інформаційної безпеки в умовах війни.
  • Інформування населення під час війни.
  • Фейки. Як читати новини і не наражатися на небезпеку?
  • Медіаграмотність та критичне мислення.

 

Час оприлюднення: 26 травня 2022 року
Виконавець: Коваленко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

 

 

Про особливості управління персоналом в обласній та районних державних адміністраціях в умовах воєнного стану

25 травня 2022 р. у Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації у рамках навчання за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації “Управління персоналом на державній службі” розпочалося перше заняття для начальників відділів (завідувачів секторів) управління персоналом структурних підрозділів обласної державної адміністрації, апарату районних державних адміністрацій, державних службовців, на яких покладено обов’язки щодо здійснення кадрової роботи. Змістове наповнення програми цього навчання розраховане на два дні.

У ході навчання Марина Захарченко – заступник керівника апарату – начальник відділу управління персоналу апарату обласної державної адміністрації, магістр державної служби акцентувала увагу посадовців на тематиці, яка стосувалася оплати праці державних службовців під час оголошення простою та тимчасової непрацездатності на період простою; виплат надбавки за ранг та вислугу років, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань під час простою.

Крім цього, увагу кадровиків було зосереджено на актуальних питаннях прийняття на державну службу, припинення трудового договору, дистанційної роботи, надання відпусток тощо.

Учасники навчання отримали відповіді на численні запитання, зокрема того, чи може керівник зобов’язати виконувати службові завдання під час оголошеного у державному органі оплачуваного простою?; чи може керівник відправляти працівників за свій рахунок до закінчення воєнного стану? Чи можна під час простою надати працівнику відпустку без збереження заробітної плати за його заявою? (якщо в установі оголошено простій) та ін.

Перше заняття за цією програмою здійснювалося за змішаною формою навчання (очно-дистанційною). Представники служб управління персоналом структурних підрозділів облдержадміністрації, Чернігівської районної державної адміністрації мали змогу безпосередньо бути присутніми на навчанні в Центрі, посадовці структурних підрозділів інших райдержадміністрацій підключалися до вебінару в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.

 

 

Час оприлюднення: 25 травня 2022 року
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

ІІІ сесія навчання за загальною професійною (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації для вперше призначених на посади державної служби категорії «В» розпочалась 18 травня в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації. Спеціалісти апарату, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій протягом трьохденного навчання за допомогою телекомунікаційної платформи 3СХ опрацьовуватимуть модулі програми:  Основи проєктного менеджменту на публічній службі.  Ділове українське мовлення та застосування норм нового українського правопису.  Державна політика у сфері забезпечення прав людини.  Дисципліна та контроль у сфері діяльності органів виконавчої влади.  Соціально-психологічні аспекти роботи в органах публічної влади. Учасники навчання вже пройшли дві сесії дистанційно: одну в режимі реального часу, іншу – в режимі відкладеного часу за допомогою платформи Moodle. Третя сесія завершиться підсумковим комп’ютерним тестуванням та отриманням сертифікатів про підвищення кваліфікації. Час оприлюднення: 18 травня 2022 року Виконавець: Коваленко Н. конт. тел.: (0462) 676 052

Ці та інші питання застосування антикорупційного законодавства розглядалися 19 травня 2022 року під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Законодавство у сфері державної служби: існуючі процедури та новели» в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації.

Цільова аудиторія – державні службовці апарату обласної державної адміністрації; департаментів обласної державної адміністрації: культури і туризму, національностей та релігій; з питань цивільного захисту та оборонної роботи; сім’ї, молоді та спорту; управлінь: освіти і науки; охорони здоров’я.

У ході вебінару Валентин Дубок – начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції обласної державної адміністрації, магістр державного управління акцентував увагу слухачів на основних особливостях організації кампанії цьогорічного декларування в умовах воєнного стану.

Друге заняття за цією програмою здійснювалося в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.

 

 

 

 

Час оприлюднення: 19 травня 2022 року
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

ІІІ сесія навчання за загальною професійною (сертифікатною) програмою підвищення кваліфікації для вперше призначених на посади державної служби категорії «В» розпочалась 18 травня в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації.

Спеціалісти апарату, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій протягом трьохденного навчання за допомогою телекомунікаційної платформи 3СХ опрацьовуватимуть модулі програми:

  • Основи проєктного менеджменту на публічній службі.
  • Ділове українське мовлення та застосування норм нового українського правопису.
  • Державна політика у сфері забезпечення прав людини.
  • Дисципліна та контроль у сфері діяльності органів виконавчої влади.
  • Соціально-психологічні аспекти роботи в органах публічної влади.

Учасники навчання вже пройшли дві сесії дистанційно: одну в режимі реального часу, іншу – в режимі відкладеного часу  за допомогою платформи Moodle. Третя сесія завершиться підсумковим комп’ютерним тестуванням та отриманням сертифікатів про підвищення кваліфікації.

 

 

 

Час оприлюднення: 18 травня 2022 року
Виконавець: Коваленко Н.
конт. тел.: (0462) 676 052

Особливості організації кампанії декларування 2022 року в умовах воєнного стану

обговорювали 18 травня 2022 року під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Законодавство у сфері державної служби: існуючі процедури та новели» в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації.

Друге заняття за цією програмою здійснювалося в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ та було проведено для державних службовців департаментів обласної державної адміністрації: економічного розвитку; агропромислового розвитку; інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю; енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства; управлінь: капітального будівництва; містобудування та архітектури; Державного архіву області.

У ході вебінару Валентин Дубок – начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції обласної державної адміністрації, магістр державного управління зупинився на основних аспектах Закону України
від 03.03.2022 № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності
та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни».

 

 

Час оприлюднення: 18 травня 2022 року
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

«Економіка і фінанси громад в умовах воєнного стану» –

під такою назвою Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації провів 18 травня 2022 р. навчання за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації  для працівників апаратів виконкомів рад територіальних громад та їх структурних підрозділів, виконавчих апаратів районних рад, старост старостинських округів.

У перший день вебінару посадовці ознайомилися з питаннями, що стосувалися економіки та економічних відносини в умовах воєнного стану

Микола Силенко – виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України, кандидат економічних наук розповів учасникам навчання про зміни, які схвалив парламент до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану. Крім цього спікер акцентував увагу на тому, яку допомогу держава надає бізнесу, зокрема стосовно компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб; Програми з релокації українських виробництв; підтримки аграріям тощо.

Також Микола Федосійович звернув увагу посадовців на нову онлайн-платформу Cities4Cities, яку започатковано за підтримки Конгресу місцевих
і регіональних влад Ради Європи та розроблено для підтримки українських міст у пошуку партнерів. Ця платформа є безкоштовним онлайн-інструментом, який дозволяє органам місцевого самоврядування України та інших регіонів Європи поділитися своїми потребами та пропозиціями, пов’язаними з міською інфраструктурою, а також налагодити прямі зв’язки для співпраці з отримання практичної допомоги.

Програмою навчання також передбачено виступ спікера Олени Муравйової  – директорки Центру підтримки підприємництва, інновацій та стартапів Чернігівської області, яка розгляне питання щодо  особливостей бюджетного процесу в умовах воєнного стану.

Вебінар за цією програмою здійснювався в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.

 

 

Час оприлюднення: 18 травня 2022 року
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

Про практику застосування антикорупційного законодавства в умовах воєнного стану

йшлося 17 травня 2022 р. в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації під час навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Законодавство у сфері державної служби: існуючі процедури та новели».

Учасниками другого заняття за цією програмою були державні службовці департаментів обласної державної адміністрації: фінансів; екології та природних ресурсів; соціального захисту населення; Служби у справах дітей.

Під час навчання Дубок Валентин Петрович – начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції обласної державної адміністрації, магістр державного управління детально ознайомив учасників навчання з  особливостями організації кампанії декларування 2022 року в умовах воєнного стану, розповів про нову функцію у Реєстрі декларацій та зупинився на інших питаннях антикорупційного законодавства.

Навчання здійснювалося в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.

 

 

Час оприлюднення: 17 травня 2022 року
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052

«Міжнародне гуманітарне право в умовах воєнного стану»

12 травня 2022 року відбувся перший день навчання за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Міжнародне гуманітарне право в умовах воєнного стану» в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації. Цільова аудиторія – працівники місцевих державних адміністрацій,  апаратів виконкомів рад територіальних громад, старости старостинських округів.

Під час вебінару, який здійснювався в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ,   перед учасниками  витупив Сергій Мовчан, керівник напрямку документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини. Було розглянуто актуальні на сьогодні  питання: що відноситься до воєнних злочинів, як правильно їх документувати, хто може бути документатором, що документуємо, як використовувати задокументовані дані.

Завтра, 13 травня 2022 року, навчання буде продовжено. Проводитиме його Олександра Романцова, виконавча директорка Центру Громадянських Свобод.

 

 

Час оприлюднення: 12 травня 2022 року
Виконавець: Підгайний П.М.
конт. тел.: (0462) 676 052