Повноваження очільників громад в умовах воєнного стану

Новації в законодавстві щодо повноважень керівників громад розглядалися під час дистанційного навчання «Заходи правового режиму воєнного стану в територіальних громадах у період дії воєнного стану: організаційно-правові, фінансові, бюджетні, кадрові та інші аспекти». Вебінар проведений Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з Чернігівським регіональним відділенням Асоціації міст України 2 червня. Серед запрошених – керуючі справами, секретарі, керівники структурних підрозділів та інші працівники органів місцевого самоврядування.

Спікери зустрічі звернули увагу учасників на положення Закону № 2259, який суттєво розширив повноваження голів в умовах воєнного стану. Йшлося про нормативний та практичний зміст заходів правового режиму воєнного стану та рішень, які можуть прийматися сільськими, селищними, міськими головами для здійснення означених заходів.

Зокрема, обговорили повноваження очільників громад щодо:

  • передачі коштів з місцевого бюджету на потреби ЗСУ, забезпечення заходів правового режиму воєнного стану;
  • звільнення земельних ділянок комунальної власності від незаконно розміщених тимчасових споруд;
  • обстеження будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій та прийняття рішень щодо їхнього демонтажу;
  • створення установ з надання безоплатної первинної правової допомоги, призначення на посади і звільнення з посад керівників таких установ;
  • боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями;
  • затвердження договорів, укладених під час дії воєнного стану.

Окрім цього, розглядалися повноваження голів щодо затвердження тимчасової структури виконавчих органів місцевих рад, призначення та звільнення працівників органів місцевого самоврядування та керівників комунальних установ, призупинення дій трудових договорів та оформлення простою для працівників ОМС, прийняття рішень про місцеві податки та збори.

З учасниками вебінару працювали:

Олександр Врублевський  – експерт з питань діяльності старост та співробітництва територіальних громад, директор адміністрації веб-сайту «Староста Профі»;

Микола Силенко – виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України, кандидат економічних наук.

 

Час оприлюднення: 2 червня 2022 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052