Фінальну частину конкурсу “СПІЛЬНА СПАДЩИНА”/“WSPÓLNE DZIEDZICTWO” розпочато!

Переможці відбору конкурсу «Спільна спадщина» вже у Польщі – дев’ять учнів, які пройшли попередній відбір, та троє вчителів, які їх супроводжують. Конкурс замислювався ще до початку широкомасштабної війни ерефії проти України. Його організатори – українські громади з Чернігівщини (Батурин, Мена, Сосниця, Плиски) та польські – з Підкарпаття (Бжостек, Пільзно, Жиракув).

Мета – інтеграція учнівської молоді партнерських гмін та громад через пізнання історико-культурної спадщини Речі Посполитої (1569–1795). Свого роду поштовхом для організації стало відзначення у вересні минулого року 400-річчя перемоги польсько-литовсько-козацьких військ над Османською імперією під Хотином, чи не найбільшої перемоги у нашій спільній історії.

Серед завдань конкурсу: побудова пілотних механізмів міжмуніципального співробітництва в форматі кількох партнерських гмін та громад; залучення партнерських університетів для формування змісту конкурсу; налагодження безпосередньої співпраці між вчителями та школами партнерських громад та гмін; взаємні знайомства учнів партнерських гмін та громад; популяризація історичних знань з українсько-польської історії; мотивування учнів для поглиблення своїх знань з історії поза шкільною програмою; вдосконалення навиків та вмінь учнів самостійно шукати та опрацьовувати інформацію; формування в учнів почуття гідності за власну історико-культурну спадщину.

Показовий момент – визначення кола конкурсних питань й одночасна підготовка українських та польських учнів передбачала дзеркальну наявність літератури обома мовами. Причому матеріал мав бути викладений у доступній формі. І тут виявилася проблема – досі існує лише одне видання, яким реально могли скористатися учасники змагання: це Війни і мир, або «Українці – поляки: брати/вороги, сусіди…» з серії бібліотеки «День».

Спочатку планувалося, що учні 8 – 9 класів, які виявили бажання взяти участь у змаганні, пройдуть відбіркове випробування 2 березня, а фінал – 6 травня в гміні Бжостек. Напад російської орди змусив відкласти конкурс, але ні путін, ні його божевільні піддані не змогли його скасувати – прагнення українських громад та польських гмін виявилося сильніше.

Попереду у дітей та вчителів насичена програма: зустрічі з однолітками, відвідання об’єктів історико-культурної спадщини, що стосуються як Польщі, так і України, спортивні ігри та фінальне змагання 10 червня 2022 р., що проходитиме в школі солецтва Седлісках-Богуш (гміна Бжостек). Один із проявів нової реальності в Європі та світі, позитивний прояв.

 

 

 

Час оприлюднення: 6 червня 2022 року
Виконавець: Бойко В.М.
конт. тел.: (0462) 676 052