Гуманітарна допомога: отримуємо, оформлюємо та видаємо правильно

Гуманітарна допомога стала однією з ключових форм підтримки України цивілізованим світом з початку широкомасштабного вторгнення російської федерації. Враховуючи обсяги такої допомоги виникає низка питань щодо її отримання, розподілу та відповідальності за використання відповідно до вимог законодавства, а головне – надходження допомоги до кінцевих набувачів на рівні територіальних громад.

Як упорядкувати ці процеси та уникнути зайвих непорозумінь, – розбиралися під час дистанційного навчання «Гуманітарна допомога: законодавча база, види гуманітарної допомоги, оформлення, отримання та звітність. Як працювати з благодійниками». Зустріч у форматі онлайн проведена Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 16-17 червня для працівників місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування області. До участі в обговоренні долучилися експерти з Києва, Кропивницького, Черкас та Чернігова.

Насамперед розглянули законодавчі підходи до визначення гуманітарної допомоги, види та завдання, які вирішує надання гуманітарної допомоги. Детально розібрали операції, через які відбувається її надання, ланцюжок «донор – отримувач – набувач» та що необхідно зробити донорам і заявникам (отримувачам), щоб долучитися до збору гуманітарної допомоги. Подальша увага присутніх зверталася на документальне оформлення руху гуманітарної допомоги, підготовку та збір необхідної звітності, а також відповідальність за нецільове використання такої допомоги. Мова йшла про законодавче регулювання її ввезення, митне оформлення, перевезення в умовах воєнного стану, постановку на бухгалтерський облік.

Водночас говорилося про необхідність дотримання підходу, заснованого на правах людини, у вирішенні гуманітарних потреб громади. Учасники зустрічі ознайомилися з досвідом створення та діяльності гуманітарних штабів та волонтерських центрів на рівні територіальних громад. Засновані на ефективній співпраці місцевого самоврядування, волонтерів, громадських активістів та жителів, вони можуть бути центрами розвитку громад в подальшій перспективі.

Наступний блок питань стосувався вивчення потреб на отримання гуманітарної допомоги, роботи з донорами та благодійними організаціями. Учасники зустрічі отримали практичні поради щодо того, як найкраще зібрати інформацію про потреби ВПО, осіб з інвалідністю та інших категорій населення громади. Бо чим точніше буде визначена цільова аудиторія та деталізовані її потреби в запитах, тим швидше донори «зайдуть» до громади.

Ще один ключовий момент – не забувати дякувати донорам в листах,  інформаційних повідомленнях у ЗМІ та соцмережах бо розповіді про тих хто надав, отримав та кому надійшла гуманітарна надзвичайно важливі.

 

Час оприлюднення: 17 червня 2022 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 052

Медична допомога від польських друзів прибула до Чернігівщини

17 червня до Чернігівської обласної лікарні надійшли двадцять палетів ліків від Агенції медичних резервів (Agencjа Rezerw Medycznych), шо є частиною державної установи Агенція стратегічних резервів (Agencjа Rezerw Strategicznych).

Ще на початку квітня медична установа звернулася до польських колег, сформувала та передала перелік першочергових, необхідних для лікування препаратів, яких не вистачає. Ідея такого звернення належить бурмістру Дембіци Маріушу Шевчику (Mariusz Szewczyk), який двічі відвідував Чернігові та область у складі делегацій Асоціації гмін басейну річки Віслока.

Безпосередньо реалізацією задуму протягом двох місяців займалася пані Марлена Шаєр (Marlena Szajer), яка представляє Всепольську асоціацію податкових консультантів (Ogólnopolska Fundacja Doradców Podatkowych).

Транспорт до України організувала фундація Гентес (Gentes) та пані Катерина Цоромінас, а паливо оплатила польська Агенція матеріальних резервів (Agencją Rezerw Matetialowych). Ліки привезли водії-волонтери з Жешува – Dariusz Łuka та Miłosz Szubart. Цілу акцію координувала фундація Енкора (Encora). На наступному тижні очікується її продовження – до Чернігова має надійти ще вісімнадцять палет ліків.

 

 

Час оприлюднення: 17 червня 2022 року
Виконавець: Бойко В.М.
конт. тел.: (0462) 676 052