Україна може стати розробником нового світового порядку!

Саме така думка пролунала у колі учасників дискусій в рамках онлайн-семінару «Національна безпека України та НАТО», організованого Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з Центром інформації та документації НАТО в Україні 30 червня – 1 липня 2022 р. Віртуальне зібрання, що пройшло майже одночасно з Мадридським самітом НАТО, об’єднало експертів з Брюсселя, Києва, Львова, Сум, Ужгорода та Чернігова.  Також серед учасників – більше 80 представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування. А це свідчить про пожвавлення інтересу до цієї теми, особливо на тлі збройної агресії рф.

Учасників зустрічі привітала директорка Центру інформації та документації НАТО Вінета Кляйне. Пані Вінета розповіла про ключові моменти в розвитку відносин України з НАТО починаючи з 1991 р. «Країни НАТО після 2014 р. вирішили призупинити співпрацю з РФ і натомість створили новий формат співпраці з Україною, який передбачає всеохоплюючий пакет допомоги – фінансової та гуманітарної, посилення сумісності Збройних сил України та інших країні, обмін інформацією, навчання військовослужбовців. Напавши на Україну, путін сильно прорахувався – бліцкриг провалився, західний світ єдиний як ніколи та рішуче налаштований у відповідь на агресію рф у вигляді нових заборон та пакетів санкцій».

На ключові позиції нової стратегічної концепції Альянсу звернула увагу Світлана Ротаєнко, керівниця проектів Центру інформації та документації НАТО в Україні. Традиційно – це колективна оборона, кризовий менеджмент та безпека у співробітництві. Нове – росія визнана основною загрозою міжнародній безпеці, а разом з нею – і Білорусь, через військову інтеграцію з РФ. Серед інших загроз – тероризм, нестабільність в Африці та на Близькому Сході, пов’язані зі створеною рф продовольчою кризою, зловживання в кіберпросторі, втрата контролю за озброєннями та зміни клімату. А для України передбачається розширення комплексної допомоги,  що включає захищений зв’язок та інше технічне обладнання, підтримку в переоснащенні сучасною військовою технікою НАТО.

«Війна 2022 р. – це війна за незалежність та існування», – підкреслили учасники круглого столу «Російсько-українська війна 2022 р. як виклик світовій та європейській безпеці». Його спікери, доктор історичних наук, заступник голови Координаційної ради Громадської ліги «Україна-НАТО» Ігор Тодоров, експерт з питань зовнішньої та внутрішньої політики України Володимир Горбач та головний консультант відділу воєнної політики Національного інституту стратегічних досліджень Валерій Пристайко акцентували увагу присутніх на загрозах та глобальному характері наслідків військової загрози рф. Водночас, як зазначив Володимир Горбач, Україна, на відміну від Білорусі, не програла росії фазу крипто- та гібридної війни.

 

 

 

 

 

«Основне гальмо  на шляху до запровадження стандартів НАТО – радянська зброя, підготовка фахівців та чинні вимоги до зразків озброєнь,  що спираються на радянські стандарти, зокрема ГОСТи», – наголосив військовий експерт Михайло Жирохов.

 

 

Час оприлюднення: 1 липня 2022 року
Виконавець: Казіміров Д.В.
конт. тел.: (0462) 676 05230