👏Центр підвищення кваліфікації відновив виїзні навчання – в Мені обговорили питання енергоефективності за кризових умов🚗
🤔🔋Як заощаджувати ресурси громад за умов воєнного стану, які місцеві ресурси можна залучити, як не витрачати кошти марно та почати економити енергоносії не залучаючи великі капіталовкладення та інші питання у галузі енергозбереження під час навчання «Підготовка та реалізація проєктів з енергозбереження у бюджетній сфері. Енергоменеджмент», проведеного в Менській громаді 7️⃣ липня. Участь в обговоренні брали працівники структурних підрозділів, старости та депутати міської ради.
☝️«Питання енергоефективності для громад залишаються актуальними, особливо під час підготовки до чергового опалювального сезону. Коштів не вистачає завжди, але елементарні заходи з моніторингу ресурсів вже дають дієву економію. Наприклад, зменшення сум за опалення в наших платіжках. Отримання Україною статусу кандитата на членство в ЄС також спонукає до впровадження заходів з енергоменедменту як один з важливих напрямків», ‒ підкреслив секретар міської ради Юрій Стальниченко.
☝️На необхідності наявності локальних джерел енергії наголосив директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко, який поділився своїм досвідом перебування в Чернігові під час бойових дій.
☝️«У впровадженні заходів енергозбереження важлива наявність стратегії громади з чітко визначеними цілями її розвитку, що свідчить про готовність громади освоювати кошти, надані зокрема Європейським союзом, та постійний моніторинг отриманих результатів», – зазначив експерт Сергій Зінченко.
☝️Аналізуючи заходи та приклади енергозберігаючих проєктів (які реально діють в Україні), він зосередив увагу присутніх на наступних ключових позиціях:
📌необхідність постійної комунікації між місцевою владою та керівниками комунальних установ при розробці та впровадженні заходів з енергозбереження;
📌наявність енергосертифікатів будівель, за допомогою яких власне можна відстежувати прогрес їхньої енергоефективності;
📌дотримання технології та вимог до матеріалів, що застосовуються при виконанні робіт з термомодернізації будівель, заміни мереж тощо (якісне енергозбереження дозволяє скоротити споживання ресурсів до 80%);
📌проєкти з енергозбереження, окрім вимог щодо вогнезахисту та захисту від блискавок, повинні витримувати вимоги щодо інклюзивності.
📌з огляду на воєнний стан до них повинні бути включені заходи з облаштування укриттів та евакуаційних виходів (безпека понад усе!);
📌необхідність залучення фахових спеціалістів та наявність системного контролю за виконанням робіт, моніторинг результатів втіленого проєкту, тобто змін у показниках споживання ресурсів. Тому посада енергоменеджера в громаді вкрай необхідна!
📌комплексність проєктів – це ключовий момент у співпраці громад з міжнародними фондами, які надають кошти під заходи з енергозбереження. Проєкт повинен враховувати потужність джерел енергії та параметри об’єктів, які будуть її споживати.