☝️Підтримка підприємців у громадах: що для цього необхідно?
☝️Підприємницька активність у громадах є одним із показників їхнього економічного розвитку та джерел наповнення місцевих бюджетів. З початком повномасштабної агресії росії місцевий бізнес зазнав значних втрат або через змушений переводити свою діяльність в більш безпечні регіони подалі від військових загроз.
☝️Як створити сприятливі умови для роботи підприємців, які існують форми державної підтримки та міжнародної допомоги, – розбирали під час дистанційного навчання «Місцевий економічний розвиток та підтримка підприємництва», проведеного Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 12–13 липня 2022 р. У віртуальній зустрічі взяли участь працівники профільних структурних підрозділів апаратів виконкомів рад територіальних громад та районних державних адміністрацій області.
☝️Насамперед зупинилися на питаннях реалізації державної політики підтримки підприємництва на регіональному рівні та формах підтримки суб’єктів підприємницької діяльності за умов воєнного стану. Зупинилися на положеннях Постанови КМУ «Деякі питання надання грантів бізнесу» (№ 738 від 21.06.2022), особливостях оформлення грантів за допомогою державної програми «єРобота» та напрямках підприємництва, які підтримує ця програма (власна справа, сад, переробне підприємство тощо). Також розглянули зміни щодо оподаткування підприємців в умовах воєнного стану (єсв, пдв та акциз, пдфо та плата за землю тощо) та отримання компенсації за працевлаштування ВПО.
☝️Подальша розмова йшла про умови кредитування українських підприємців, програми підтримки українського бізнесу від європейських банків, галузі для фінансування та конкурси грантів для підвищення спроможності реагувати на кризу і пом’якшити вплив війни в Україні. Учасники онлайн зустрічі дізналися про можливості організації експорту в умовах війни та міжнародні проєкти консультаційної підтримки. Окрім цього, вони ознайомилися з програмами підтримки для громад, що постраждали від воєнних дій. Відповідна допомога спрямовується на відновлення критичної соціальної інфраструктури, посилення продовольчої та економічної безпеки, а також заходи, спрямовані на стале підвищення якості життя в громадах. Однак ефективне залучення цих ресурсів та економічний розвиток громади в цілому залежатиме від того, наскільки успішною буде синергія органів місцевого самоврядування, бізнесу та громадськості