✏️📘📒Тренінг “Комунікація та взаємодія в органі місцевого самоврядування” провів Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації для посадовців Михайло-Коцюбинської селищної ради.
📌Чим лідер відрізняється від керівника?
📌Що треба, аби стати лідером?
📌Як формується команда, які її риси та до чого тут місцеве самоврядування?
📌Що таке «ефект носорога»?
📌Як сформувати вміння слухати та поважати думки інших?
📌Як працює на практиці позитивне мислення?
📌Як боротися зі стресом?
👩‍💼Відповіді на ці та багато інших питань шукали учасники навчання разом з тренером Тетяною Децюк, доцентом кафедри соціальної роботи національного університету “Чернігівська політехніка”, кандидатом педагогічних наук.
🤝Дякуємо голові Михайло-Коцюбинської громади Ніні Ворох , всім учасникам та чудовому тренеру Тетяні Децюк.
✅Що таке візуалізація та для чого вона потрібна?
✅Як правильно кодувати дані у візуальній формі?
✅Способи візуалізації даних засобами текстового редактора, табличного редактора, таблиць Google.
✅Інфографіка (таблиці, графіки, карти, кругові діаграми, гістограми, логічні схеми).
✅Комп’ютерна графіка.
Про все це йшла мова під час навчання за короткостроковою програмою «Візуалізація даних, комп`ютерна графіка, інфографіка», що проведено Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 27 липня 2022 р. для службовців місцевих державних адміністрацій та посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівщини.
👩‍🏫Із учасниками навчання працювала Тетяна Білоока, викладач інформатики та комп’ютерної техніки коледжу економіки і технологій Національного університету «Чернігівська політехніка»

І сесія навчання за загальною професійною  програмою підвищення  кваліфікації для вперше призначених на посади державної служби категорії «В» розпочалась у Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації 25 липня 2022 року.

Учасники навчання –  державні службовці апарату, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій.

Відкрила семінар Наталія Коваленко – заступник директора Центру.       В перший день присутні вивчали практичні аспекти застосування законодавства про державну службу та питання професійного розвитку публічних службовців. Провела навчання Марина Захарченко – заступник керівника апарату, начальник відділу управління персоналом апарату обласної державної адміністрації, магістр державної служби.

Наступні дні першої сесії учасники вивчатимуть  антикорупційне законодавство України та корупційні ризики в діяльності публічних  службовців, традиції публічного управління в Україні, електронне урядування в інформаційному суспільстві, стрес та способи виходу із стресових ситуацій, практичні аспекти запровадження електронного документообігу в роботі органів влади тощо.

 

 

Час оприлюднення: 25 липня 2022 року
Виконавець: Карпенко Т.К.

конт. тел.: (0462) 676 052

У Добрянській громаді, що на на самому кордоні з державою-співагресором білоруссю, Чернігівський центр підвищення кваліфікації (Наталія Коваленко) провів сьогодні тренінг з техніки комунікацій, викладач – Tatyana Detsyuk, чернігівська політехніка. Три з половиною години підзабутого через ковід та війну живого спілкування зі колективом селищної ради були варті такої подорожі. Дякую голові громади, Светлана Бицько, всім учасникам сьогоднішньої зустрічі за день чудову організацію та живий інтерес та невимушену аимосферу

📌«Цифрова грамотність та комунікативна компетентність посадовця» – навчання за цією професійною програмою розпочалось в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації 18 липня 2022р.
📌Учасниками стали державні службовці апарату, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій.
📌Відкрив навчання Володимир Бойко – директор Центру, кандидат історичних наук. В перший день присутні вивчали практичні питання застосування технологій електронного урядування, інформаційної безпеки, безпеки в Інтернеті та безпечного зберігання даних разом з Тетяною Білоокою – викладачем інформатики та комп’ютерної техніки коледжу економіки і технологій Національного університету «Чернігівська політехніка».
Наступні дні першої сесії учасники вивчатимуть способи і методи візуалізації даних, підготовку і проведення презентацій, інфографіку, практичні аспекти запровадження електронного документообігу в роботі органів влади, використання інструментів Google в роботі посадовця тощо.

Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації провів очний виїзний семінар «Комунікація і взаємодія в органах місцевого самоврядування» для працівників апарату, старост, депутатів Седнівської селищної ради.

Провела навчання Чепурна Ганна Леонідівна – викладач Національного університету «Чернігівська політехніка», кандидат психологічних наук.

Мистецтво комунікації та ведення переговорів публічних службовців, ділова риторика та публічний виступ – це основний зміст програми «Техніка комунікації» для посадовців Чернігівщини, що триває 14 – 15 липня 2022 р. в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації.
✅Учасники вчаться налагоджувати ефективну комунікацію, впевнено почувати себе під час публічного виступу, проводити успішну презентацію, визначались з факторами успішної комунікації в умовах змін, вивчають засади усного ділового мовлення.
☝️Підтримка підприємців у громадах: що для цього необхідно?
☝️Підприємницька активність у громадах є одним із показників їхнього економічного розвитку та джерел наповнення місцевих бюджетів. З початком повномасштабної агресії росії місцевий бізнес зазнав значних втрат або через змушений переводити свою діяльність в більш безпечні регіони подалі від військових загроз.
☝️Як створити сприятливі умови для роботи підприємців, які існують форми державної підтримки та міжнародної допомоги, – розбирали під час дистанційного навчання «Місцевий економічний розвиток та підтримка підприємництва», проведеного Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 12–13 липня 2022 р. У віртуальній зустрічі взяли участь працівники профільних структурних підрозділів апаратів виконкомів рад територіальних громад та районних державних адміністрацій області.
☝️Насамперед зупинилися на питаннях реалізації державної політики підтримки підприємництва на регіональному рівні та формах підтримки суб’єктів підприємницької діяльності за умов воєнного стану. Зупинилися на положеннях Постанови КМУ «Деякі питання надання грантів бізнесу» (№ 738 від 21.06.2022), особливостях оформлення грантів за допомогою державної програми «єРобота» та напрямках підприємництва, які підтримує ця програма (власна справа, сад, переробне підприємство тощо). Також розглянули зміни щодо оподаткування підприємців в умовах воєнного стану (єсв, пдв та акциз, пдфо та плата за землю тощо) та отримання компенсації за працевлаштування ВПО.
☝️Подальша розмова йшла про умови кредитування українських підприємців, програми підтримки українського бізнесу від європейських банків, галузі для фінансування та конкурси грантів для підвищення спроможності реагувати на кризу і пом’якшити вплив війни в Україні. Учасники онлайн зустрічі дізналися про можливості організації експорту в умовах війни та міжнародні проєкти консультаційної підтримки. Окрім цього, вони ознайомилися з програмами підтримки для громад, що постраждали від воєнних дій. Відповідна допомога спрямовується на відновлення критичної соціальної інфраструктури, посилення продовольчої та економічної безпеки, а також заходи, спрямовані на стале підвищення якості життя в громадах. Однак ефективне залучення цих ресурсів та економічний розвиток громади в цілому залежатиме від того, наскільки успішною буде синергія органів місцевого самоврядування, бізнесу та громадськості
👏Центр підвищення кваліфікації відновив виїзні навчання – в Мені обговорили питання енергоефективності за кризових умов🚗
🤔🔋Як заощаджувати ресурси громад за умов воєнного стану, які місцеві ресурси можна залучити, як не витрачати кошти марно та почати економити енергоносії не залучаючи великі капіталовкладення та інші питання у галузі енергозбереження під час навчання «Підготовка та реалізація проєктів з енергозбереження у бюджетній сфері. Енергоменеджмент», проведеного в Менській громаді 7️⃣ липня. Участь в обговоренні брали працівники структурних підрозділів, старости та депутати міської ради.
☝️«Питання енергоефективності для громад залишаються актуальними, особливо під час підготовки до чергового опалювального сезону. Коштів не вистачає завжди, але елементарні заходи з моніторингу ресурсів вже дають дієву економію. Наприклад, зменшення сум за опалення в наших платіжках. Отримання Україною статусу кандитата на членство в ЄС також спонукає до впровадження заходів з енергоменедменту як один з важливих напрямків», ‒ підкреслив секретар міської ради Юрій Стальниченко.
☝️На необхідності наявності локальних джерел енергії наголосив директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко, який поділився своїм досвідом перебування в Чернігові під час бойових дій.
☝️«У впровадженні заходів енергозбереження важлива наявність стратегії громади з чітко визначеними цілями її розвитку, що свідчить про готовність громади освоювати кошти, надані зокрема Європейським союзом, та постійний моніторинг отриманих результатів», – зазначив експерт Сергій Зінченко.
☝️Аналізуючи заходи та приклади енергозберігаючих проєктів (які реально діють в Україні), він зосередив увагу присутніх на наступних ключових позиціях:
📌необхідність постійної комунікації між місцевою владою та керівниками комунальних установ при розробці та впровадженні заходів з енергозбереження;
📌наявність енергосертифікатів будівель, за допомогою яких власне можна відстежувати прогрес їхньої енергоефективності;
📌дотримання технології та вимог до матеріалів, що застосовуються при виконанні робіт з термомодернізації будівель, заміни мереж тощо (якісне енергозбереження дозволяє скоротити споживання ресурсів до 80%);
📌проєкти з енергозбереження, окрім вимог щодо вогнезахисту та захисту від блискавок, повинні витримувати вимоги щодо інклюзивності.
📌з огляду на воєнний стан до них повинні бути включені заходи з облаштування укриттів та евакуаційних виходів (безпека понад усе!);
📌необхідність залучення фахових спеціалістів та наявність системного контролю за виконанням робіт, моніторинг результатів втіленого проєкту, тобто змін у показниках споживання ресурсів. Тому посада енергоменеджера в громаді вкрай необхідна!
📌комплексність проєктів – це ключовий момент у співпраці громад з міжнародними фондами, які надають кошти під заходи з енергозбереження. Проєкт повинен враховувати потужність джерел енергії та параметри об’єктів, які будуть її споживати.

Проходження державної служби: правові та практичні аспекти

итання правового регулювання діяльності державних службовців; їхнього особистого та професійного розвитку; дотримання вимог етики та культури ділового спілкування розглядатимуться під час навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Правові та практичні аспекти діяльності державного службовця Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру МВС в Чернігівській області». Навчання проводиться Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації з 4 по 8 липня 2022 р. Цільова аудиторія: державні службовці категорій “Б” та “В” Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру МВС в Чернігівській області (філія ГСЦ МВС).
☝️Також під час навчання передбачається висвітлення та обговорення наступних тем:
✅практичні аспекти Закону України «Про державну службу»;
✅застосування положень сучасного антикорупційного законодавства України;
✅застосування норм нового Українського правопису в діловій кореспонденції та розпорядчих актах органів виконавчої влади;
✅культура усного та писемного ділового мовлення.
✅ електронне урядування в інформаційному суспільстві та нормативно-правове забезпечення впровадження електронного урядування;
✅ планування роботи та робочого часу посадовця;
✅ управління особистою ефективністю;
✅ лідерство як чинника ефективного управління змінами;
✅ фактори та профілактика професійного вигоряння працівника публічної служби.
☝️Завершиться навчання проходженням підсумкового комп’ютерного тестування, після якого його учасники отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.