☝️Як перетворити ідею на успішний проєкт – обговорювали у Сновській громаді💡
☝️Cновська громада вже має свою «грантову історію» та успішний досвід кількох виграних проєктів, зокрема в рамках програми DOBRE. Відтак прагне розвивати цей напрямок надалі: місцеві громадські організації тісно співпрацюють з міською радою у залученні грантів на розв’язання нагальних потреб громади. Саме про це йшлося під час семінару «Управління проєктним циклом – від ідеї до звітності», що відбувся в Сновську 26 серпня 2022 р. та зібрав працівників місцевого самоврядування, старост та депутатів.
☝️Зі вступним словом до присутніх звернулися секретар ради Наталія Самойлова, керуючий справами виконавчого комітету Володимир Карпенко та директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко.
☝️Під час семінару його учасники за допомогою конкретних прикладів розглянули послідовність кроків у підготовці та поданні проєктної заявки:
🔸🔹ідентифікація проєктної ідеї, зацікавлених сторін та партнерів;
🔸🔹створення дерева проблем та дерева цілей проєкту;
🔸🔹напрацювання цілей, заходів та очікуваних результатів проєкту;
🔸🔹формування бюджету проєкту;
🔸🔹моніторинг виконання проєкту та підготовка звітності.
☝️Водночас вони отримали рекомендації щодо переваг, які збільшують шанси на успіх проєктної заявки (наприклад, інноваційність) та помилок, яких варто уникати при її написанні. Головне – чітке дотримання вимог донорів при заповненні аплікаційних форм та спрямованість проєктів на людей, а не на вирішення проблем установ, організацій тощо.27
☝️Учасники зустрічі цікавилися можливостями залучення грантових ресурсів в контексті вирішення проблем жителів сіл громади, пов’язаних з підготовкою шкіл (зокрема, укриттів) до нового навчального року, організацією навчання онлайн та отриманням гуманітарної допомоги. Окрім цього, в ситуації, коли Сновська громада визнана зоною бойових дій, до неї інвестори не підуть. Отже постає питання, як показати себе так, щоб громадою зацікавилися донори?