☝️Як перетворити ідею на успішний проєкт – обговорювали у Сновській громаді💡
☝️Cновська громада вже має свою «грантову історію» та успішний досвід кількох виграних проєктів, зокрема в рамках програми DOBRE. Відтак прагне розвивати цей напрямок надалі: місцеві громадські організації тісно співпрацюють з міською радою у залученні грантів на розв’язання нагальних потреб громади. Саме про це йшлося під час семінару «Управління проєктним циклом – від ідеї до звітності», що відбувся в Сновську 26 серпня 2022 р. та зібрав працівників місцевого самоврядування, старост та депутатів.
☝️Зі вступним словом до присутніх звернулися секретар ради Наталія Самойлова, керуючий справами виконавчого комітету Володимир Карпенко та директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко.
☝️Під час семінару його учасники за допомогою конкретних прикладів розглянули послідовність кроків у підготовці та поданні проєктної заявки:
🔸🔹ідентифікація проєктної ідеї, зацікавлених сторін та партнерів;
🔸🔹створення дерева проблем та дерева цілей проєкту;
🔸🔹напрацювання цілей, заходів та очікуваних результатів проєкту;
🔸🔹формування бюджету проєкту;
🔸🔹моніторинг виконання проєкту та підготовка звітності.
☝️Водночас вони отримали рекомендації щодо переваг, які збільшують шанси на успіх проєктної заявки (наприклад, інноваційність) та помилок, яких варто уникати при її написанні. Головне – чітке дотримання вимог донорів при заповненні аплікаційних форм та спрямованість проєктів на людей, а не на вирішення проблем установ, організацій тощо.27
☝️Учасники зустрічі цікавилися можливостями залучення грантових ресурсів в контексті вирішення проблем жителів сіл громади, пов’язаних з підготовкою шкіл (зокрема, укриттів) до нового навчального року, організацією навчання онлайн та отриманням гуманітарної допомоги. Окрім цього, в ситуації, коли Сновська громада визнана зоною бойових дій, до неї інвестори не підуть. Отже постає питання, як показати себе так, щоб громадою зацікавилися донори?

Які вимоги до організації та змісту роботи центрів надання адміністративних послуг?

Відповідь на це запитання з’ясовували для себе адміністратори та працівники центрів надання адміністративних послуг, особи, яких визначено відповідальними за організацію діяльності ЦНАПу рад територіальних громад під час вебінару 26 серпня 2021 р., проведеного Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Новітній ЦНАП громади – вимоги до організації та змісту роботи».
Про діяльність Міністерства цифрової трансформації України в напрямку підвищення кваліфікації надавачів адміністративних послуг, актуальні питання розвитку мережі ЦНАП акцентувала у своєму виступі Олександра Дегтярьова – начальник відділу з розвитку мережі, підвищення якості надання адміністративних послуг та ведення реєстру адміністративних послуг управління системного розвитку надання адміністративних послуг Міністерства цифрової трансформації України.
Ірина Борисова – начальник відділу адміністративно-територіального розвитку Управління регіонального розвитку Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації зосередила увагу учасників навчання на актуальних питаннях реалізації державної політики у сфері надання адміністративних послуг.
Під час лекції-бесіди Олексій Голован – заступник начальника управління – начальник відділу – державний реєстратор відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради розповів про надання адміністративних послуг за умов воєнного стану (перелік послуг, реєстрація ВПО, особливості реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень).

Як підготувати успішний проєкт?

♻️ #Проєктний #менеджмент – це не лише розробка та подача проєктів, а також форма організації роботи, орієнтована на досягнення конкретних результатів, – саме така думка пролунала під час виїзного семінару «Управління проєктним циклом – від ідеї до звітності», що відбувся в Сосницькій громаді 17 серпня 2022 р.
☝️На такий спосіб діяльності має невдовзі перейти більшість працівників органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні, а поки експерти Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації спільно з працівниками апарату ради та громадськості опановували мистецтво написання заявок на здобуття грантів.
☝️«В основі будь-якого проєкту лежить певна ідея, але на її досягнення спрямовується чітка послідовність кроків, від дотримання яких та інших вимог залежатиме можливість отримати додаткові ресурси в громаду або на власну справу», – наголосив Сосницький селищний голова Андрій #Портний.
☝️Під час подальшого обговорення за допомогою конкретних прикладів учасники зустрічі отримали детальні роз’яснення щодо ключових етапів підготовки проєктної заявки:
✅ідентифікація проєктної ідеї, зацікавлених сторін та партнерів;
✅створення дерева проблем та дерева цілей проєкту;
напрацювання цілей, заходів та очікуваних результатів проєкту;
формування бюджету проєкту;
✅моніторинг виконання проєкту та підготовка звітності.
Найголовніші поради від експертів:
✅проєкт має бути для людей та про людей, а не спрямовуватися на вирішення поточних проблем установи, організації тощо.
✅дії, заходи та залучені ресурси повинні мають бути пов’язані з результатами проєкту;
✅неухильне дотримання вимог донорів при заповненні аплікаційної форми та формуванні бюджету проєкту.
☝️На завершення навчання присутні мали нагоду ознайомитися з діючими грантовими програмами, які орієнтовані на підтримку малих та середніх підприємців, виробництво та переробку сільськогосподарської продукції.

Як результативно організувати діяльність та ефективно спланувати роботу публічного посадовця?

на ці та інші питання знайдуть відповіді державні службовці місцевих державних адміністрацій, посадові особи органів місцевого #самоврядування під час навчання 18 – 19 серпня 2022 року за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Організація діяльності посадовця: ефективне планування роботи та орієнтація на результат», яке проводить Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації.
Учасники семінару ознайомляться з основними аспектами #планування роботи та робочого часу посадовця: #тайм-#менеджменту; комунікативної компетентності державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування; іміджу та його значення в діяльності посадовця; лідерства та командної роботи в публічному управлінні тощо.
Навчання здійснюватиметьсся в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.
За підсумками навчання усі учасники вебінару отримають #сертифікат про підвищення кваліфікації.
☝️Староста як місцевий #лідер
☝️Правовий статус старост, реалізація повноважень в контексті діяльності органів самоврядування територіальної #громади, комунікація старост із жителями старостинського округу та інші аспекти їхньої роботи розглядаються під час навчання за спеціальною професійною програмою підвищення кваліфікації «#Староста як місцевий лідер: правовий статус, повноваження, відповідальність» (раз на три роки).
☝️Під час першої сесії, що триває з 16 по 19 серпня, висвітлюються наступні теми:
✅формування фінансової основи місцевого самоврядування;
посилення інституту старост та можливості залучення додаткових ресурсів на потреби жителів старостинських округів;
✅новели законодавства щодо регулювання земельних відносин в Україні в умовах воєнного стану;
✅запобігання корупції та її проявам в роботі органів місцевого самоврядування;
✅реалізація повноважень та обов’язків органів місцевого самоврядування щодо створення умов безпечного середовища;
✅взаємодія старост та служб у справах дітей щодо захисту прав та законних інтересів дітей і громадах.
☝️Окрім цього, старости отримають практичні рекомендації щодо вчинення нотаріальних дій посадовими особами місцевого самоврядування та застосування норм українського правопису у веденні ділової документації. А під час зустрічі за «круглим столом» учасники навчання обговорять окремі питання взаємовідносин виконкомів рад та старост територіальних громад.
☝️Навчання проводиться Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації в дистанційній формі в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3CX.
Розпочалося навчання для
секретарів сільських, селищних, міських рад
За спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Організація роботи ради територіальної #громади» 17 серпня 2022 р. Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації розпочато навчання (перше заняття) для секретарів сільських, селищних, міських рад територіальних громад.
Перше заняття за цією програмою передбачає проведення трьох одноденних семінарів-навчань відповідно 17, 23 та 30 серпня 2022 р.
У перший день вебінару посадовці ознайомилися з питаннями, що стосувалися законодавства про службу в органах місцевого #самоврядування; проходження служби в органах місцевого самоврядування в умовах воєнного стану; професійного розвитку посадової особи місцевого самоврядування.
Крім цього, публічні посадовці практично навчалися застосовувати норми нового українського правопису в діловій кореспонденції та розпорядчих актах органів місцевого самоврядування та оформлювати окремі документи згідно з ДСТУ 4163: 2020 та ін.
У ході навчання викладачі-практики розкажуть секретарям сільських, селищних, міських рад про організацію діяльності ради територіальної громади: регламент та планування роботи; новації Міністерства юстиції України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану; #правові #засади державної реєстрації актів цивільного стану; реалізацію права власності громадян на землю; місце та роль старост в системі місцевого самоврядування; особливості регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування тощо.
Вебінар за цією програмою здійснювався в режимі реального часу за допомогою комунікаційної системи 3СХ.
Як стати ефективним лідером-управлінцем?
З 15 серпня по 02 вересня 2022 р. Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації у дистанційній формі (в режимі відкладеного часу) проводить для державних службовців категорії «Б» Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області навчання за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Основи управлінського лідерства на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».
Дистанційний курс реалізується за допомогою платформи #Moodle. Навчальна програма включає опрацювання чотирьох модулів:
– Лідерство як соціально-психологічний феномен;
– Лідерство та команда;
– Комунікативна компетентність лідера;
– Ефективний лідер.
Підготовлений для дистанційного курсу викладачами-практиками матеріал допоможе державним службовцям переосмислити свою роль, відповідальність як керівників-лідерів, оскільки саме вони вносять зміни та скеровують інших на досягнення спільної мети та відіграють провідну роль у забезпеченні високої якості діяльності органу державної влади
Вдосконалюємо комунікативну компетентність державних службовців як структурну складову їх професійного розвитку
З 15 серпня по 02 вересня 2022 р. Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації у дистанційній формі (в режимі відкладеного часу) проводить для державних службовців категорії «В» Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області навчання за загальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Комунікативна компетентність посадовця».
Метою програми є розгляд складових комунікативної компетентності державного службовця, формування вмінь управляти процесом ефективного спілкування, володіння технікою мовлення та вмілого використання мовленнєвого етикету публічними посадовцями.
Дистанційний курс реалізується за допомогою платформи Moodle. Навчальна програма включає опрацювання чотирьох модулів:
– Психологія взаємодії в публічному управлінні;
– Управління особистою ефективністю;
– Технології мовного впливу як елемент сучасної комунікації;
– Етика та репутація в публічному управлінні. публічні комунікації.
Матеріали навчання дають можливість представникам Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області удосконалити свої знання та оцінити рівень своїх комунікативних умінь та навичок.
♻️Управління проєктним циклом – від ідеї до звітності🆗
🤔Як правильно ідентифікувати проєктну ідею? Чому відсутність грошей не є проблемою? В чому секрет успішного проєкту? Чому проєктний менеджмент – це діяльність на конкретний вимірний результат і навіщо громадам взагалі писати та подавати проєкти, – з’ясовували учасники семінару-тренінгу «Управління проєктним циклом – від ідеї до звітності», що відбувся в Городнянській громаді 9️⃣ серпня 2022 р. Виїзне навчання проведене Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації для працівників апарату громади, її структурних підрозділів старост та депутатів міської ради.
👏З вітальним словом до учасників зібрання звернулися голова громади Андрій Богдан та директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.
☝️Під час подальшого спілкування його учасники зупинилися на ключових етапах процесу підготовки та подачі проєктної заявки:
✅формулюємо проєктну ідею, визначаємо зацікавлені сторони та партнерів;
✅будуємо дерево проблем та дерево цілей проєкту;
✅формулюємо цілі, заходи та очікувані результати проєкту;
✅формуємо бюджет проєкту (на що звернути увагу?);
✅моніторимо виконання проєкту та готуємо звітність.
☝️І головне – дотримання вимог донорів при заповненні аплікаційної форми та формуванні бюджету проєкту. Тому проаналізували також типові помилки, яких варто уникати при підготовці проєктних заявок. Наостанок звернули увагу на актуальні конкурси, оголошені міжнародними донорами. Найбільший інтерес в громаді викликали ініціативи, спрямовані на підтримку та задоволення гуманітарних потреб вразливих груп населення в умовах підготовки до зимового періоду.
✍️Діяльність державного службовця Головного управління ДПС у Чернігівській області: правові та практичні аспекти
📑Правове регулювання діяльності державних службовців; питання особистого та професійного розвитку; положення законодавства про державну службу та запобігання корупції розглядаються під час дистанційного навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Ефективна діяльність державного службовця Головного управління ДПС у Чернігівській області». Воно проводиться Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації з 9 по 16 серпня 2022 р. Цільова аудиторія: державні службовці категорій “Б” та “В” Регіонального сервісного центру Головного управління #ДПС у Чернігівській області.
☝️Тематика практичних зустрічей та тренінгів передбачає висвітлення та обговорення наступних тем:
🔹🔸 комунікативна компетентність посадовця, невербальна комунікація в діловому спілкуванні;
🔹🔸конфлікти та методи їх подолання;
🔹🔸 цифрова грамотність державного службовця;
🔹🔸використання пакету програм #Місrosoft Office у роботі державного службовця;
🔹🔸культура усного та писемного ділового мовлення.
🔹🔸застосування норм нового Українського правопису в діловій кореспонденції та розпорядчих актах органів виконавчої влади;
🔹🔸сприйняття особистістю змін та ефективна діяльність посадовця за умов воєнного стану
🔹🔸 фактори та профілактика професійного вигоряння працівника публічної служби.
🔹🔸 стрес, способи виходу із стресових ситуацій.
☝️Завершиться навчання проходженням підсумкового комп’ютерного тестування, після якого його учасники отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.