«А якщо повітряна тривога – як ми зможемо проводити очні заняття? – Не хвилюйтеся, у нас малий зал обладнаний для сховища»

. З такої розмови розпочалася організація семінару «Особливості надання житлово-комунальних послуг у громадах» на базі Ніжинської міської ради, що відбувся 20 січня 2023 р. В ньому взяли участь представники двадцяти однієї територіальної громади Ніжинського та Прилуцького районів. Це перший із низки спільних освітніх заходів, що заплановані на цей рік у рамах меморандуму про співпрацю між Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації та Чернігівське регіональне відділення Асоціації міст України.
Відкрив семінар та взяв у ньому участь перший заступник Ніжинського міського голови Федір Іванович Вовченко. Він наголосив на важливості відновлення таких зустрічей посадових осіб місцевого самоврядування субрегіону та розгляді на них питань, відповіді на які становлять спільних інтерес територіальних громад.
Безпосередньо проводив заняття Олег Гарник – експерт АМУ з питань житлово-комунального господарства. Висвітлювалася така тематика: «Надання житлово-комунальних послуг та їх оплата в умовах воєнного стану», «Централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання. Ризики проходження опалювального сезону», «Законодавчі ініціативи в сфері надання житлово-комунальних послуг». Зокрема, він виділив кілька нинішніх проблем ЖКГ: спроможності надавати комунальні послуги; перерахування оплати в якості їх ненадання або надання неналежної якості; оплати послуг за умов обмеження примусового стягнення та звільнення від сплати; нереалізовані гарантії держави. І все це накладається на два дуже потужних фактори воєнного часу, що негативно впливають на роботу галузі: перебої в енергетиці внаслідок російських атак та мобілізації частини кадрів до армії.
Порушувалося питання тарифів – вони «заморожені», але ж різницю у вартості хтось має сплатити. До того ж тепер для підтримки технічної спроможності надавати комунальні послуги активно застосовуються електрогенератори. Ціна кіловата в такому разі зростає в рази, а цей аспект під час розрахунків тарифів ніяк не враховувався. Виглядає так, що на тепер це більше проблема органів місцевого самоврядуванні, механізми компенсації від держави залишають бажати кращого.
Учасники семінару також обговорили низку проєктів законів, що тепер перебувають на розгляді – стосовно вимог до запровадження електротранспорту в містах, формування урбаністичних просторів поводження з твердими побутовими відходами та деякі інші.
Наступна зустріч, цього разу з соціальних питань, запланована на березень.

Управління земельними ресурсами громади в умовах воєнного стану

☝️Особливості поводження із земельними ділянками в умовах воєнного стану, обмеження, що стосуються приватизації земель та видачі дозволів на використання земельних ділянок, інші новели земельного законодавства обговорювалися під час навчання «Актуальні питання земельних правовідносин в умовах воєнного стану». Виїзний семінар проведений Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 20 січня 2023 року для працівників апарату ради територіальної громади, її структурних підрозділів, старост, депутатів Менської міської ради.
☝️Під час навчання Ігор Пузан – начальник відділу землеустрою, використання та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області звернув увагу присутніх на необхідність внесення відомостей про грошову оцінку земель до Державного земельного кадастру; застереження щодо видачі дозволів операторам мобільного зв’язку на ділянки під розміщення веж і обладнання та поводження із особливо цінними землями. Основна рекомендація – недопущення порушень і особлива увага на заявки, в яких йдеться про зміну цільового призначення, за необхідності – громадське обговорення таких питань. Також розглянули особливості захисту земель історико-культурного призначення та відведення земельних ділянок під інфраструктурні об’єкти громади.

«Ділове українське мовлення в публічному управлінні»

18-19 січня 2023 року
В Центрі відбувся семінар «Ділове українське мовлення в публічному управлінні».
Ця тема викликає значний інтерес у державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування області вже кілька років поспіль. Група слухачів в кількості 180 осіб зареєструвалась за кілька годин. А бажаючих було набагато більше.
Після вступної лекції про мовне законодавство в Україні і лекції про публічний виступ, учасники навчання виконували практичні завдання з мови та повторювали правила правопису. Семінар провели – кандидат філологічних наук, доцент кафедри мов і методики їх викладання Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Нікітіна Наталія Петрівна; заступник директора Центру Підгайний Петро Михайлович, начальник загального відділу апарату облдержадміністрації Рижко Олена Василівна та викладач Центру Мачача Оксана Володимирівна.
Навчання здійснювалося за допомогою комунікаційної програми 3CX.
Завершився семінар комп’ютерним тестуванням.

Які доходи необхідно декларувати публічним посадовцям в умовах воєнного стану?

з’ясовували на першому занятті за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Законодавство у сфері державної служби: існуючі процедури та новели» в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації 19 січня 2023 р.
Навчання за цією програмою було проведено з метою підвищити обізнаність державних службовців департаментів обласної державної адміністрації: економічного розвитку; агропромислового розвитку; інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю; енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства; Управлінь: капітального будівництва; містобудування та архітектури; Державного архіву області щодо правил і повноти заповнення е-декларацій.
Валентин Дубок – начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції обласної державної адміністрації, магістр державного управління під час візуалізованої лекції-бесіди звернув увагу посадовців на те, які види декларацій є та як підготуватися до подання декларації, а також розказав про те, як покроково заповнити декларацію; додаткові інструменти фінансового контролю, а також про відповідальність, що передбачена за порушення вимог декларування.

«Візуалізація даних, комп`ютерна графіка, інфографіка»

🎯 Що таке візуалізація та для чого вона потрібна?
🎯 Як правильно кодувати дані у візуальній формі?
🎯 Способи візуалізації даних засобами текстового редактора, табличного редактора, таблиць Google.
🎯 Інфографіка (таблиці, графіки, карти, кругові діаграми, гістограми, логічні схеми).
🎯 Комп’ютерна графіка.
🔊 Про все це йшла мова під час навчання за короткостроковою програмою «Візуалізація даних, комп`ютерна графіка, інфографіка», 🧐👀який проведено Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 12-13 січня 2023 р. для службовців місцевих державних адміністрацій та посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівщини.
👩‍🏫 Із учасниками навчання працювала Тетяна Білоока, викладач інформатики та комп’ютерної техніки коледжу економіки і технологій Національного університету «Чернігівська політехніка».

Як забезпечити енергоефективність у громаді в умовах воєнного стану?

  💡🔋З чого починається система місцевого енергетичного менеджменту? В чому різниця між енергозбереженням між енергоефективністю? Як діяти громадам, щоб не залишитися без джерел енергії в умовах блекауту🪫? Як залучити кошти українських та міжнародних фондів на проєкти утеплення будівель, систем енергоощадного освітлення, опалення, ‒ обговорювали під час виїзного навчання «Енергозбереження. Можливості використання місцевих відновлювальних джерел енергії в умовах воєнного стану». Навчання проведене 1️⃣1️⃣ січня Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації для працівників селищної ради, старост, депутатів Сосницької громади.
☝️«Законодавство України щодо енергоефективності адаптується до європейських вимог. У грудні 2022 р. прийнята методика розробки стратегій енергоефективності, яка базується на оцінці місцевих ресурсів та адаптована під європейські вимоги, дотримання яких є ключовим. Водночас для залучення фінансування важливо показати донору, що громада знає, скільки коштів їй потрібно, на що саме вони витрачатимуться, та наскільки ефективно. Водночас слід забезпечити прозорість усіх процедур та чітку звітність🔍», ‒ наголосив експерт семінару, керівник осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, керівників проєктів науково-виробничого підприємства «Енергоіновація» Сергій Зінченко.
☝️Увага присутніх зверталася на зміни в законодавстві та державних будівельних нормах. Також при плануванні і впровадженні енергозберігаючих проєктів та заходів з енергоефективності громада повинна враховувати наступні моменти:
✅наявність енергосертифікатів будівель як індикатора прогресу в енергозбереженні;
✅дотримання технологічних вимог та вимог до матеріалів, що застосовуються при виконанні робіт з термомодернізації будівель та заміни комунікацій;
✅у проєктах з енергозбереження повинні бути дотримані вимоги щодо інклюзивності;
✅основний наголос у підготовці проєктів робиться на створення комфортних умов для проживання та діяльності людей, а не вирішення технічних проблем споруд;
✅необхідність залучення фахових спеціалістів та наявність системного контролю за виконанням робіт, моніторинг отриманих результатів та показників споживання ресурсів (отже без енергоменеджера громаді не обійтися);
✅комплексність проєктів: виконання всіх робіт разом не лише доцільно та більш ефективно. Це ключова вимога міжнародних фондів, які надають кошти під проєкти з енергозбереження. Також має бути врахована потужність джерел енергії та параметри об’єктів, які будуть її споживати🏡.
☝️Водночас обговорювався практичний досвід розробки та впровадження відповідних проєктів зі скорочення витрат паливно-енергетичних ресурсів, термодернізації будівель, встановлення котелень на альтернативному паливі, сонячних електростанцій. Згадали і про типові помилки, яких необхідно уникати при підготовці проєктів та своєчасно виявляти під час виконання робіт. Бо енергоефективність – це передусім заходи, спрямовані на уникнення марнотратства ресурсів.

Соціально-психологічні аспекти діяльності посадовця

☝️В чому полягає різниця між лідерством та керівництвом, командою та колективом, як запобігти професійному вигоранню, розвинути стресостійкість та комунікативні навички публічного службовця, ‒ з’ясовуємо під час дистанційного навчання «Соціально-психологічні аспекти діяльності посадовця». Воно проводиться Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації 4–6 січня 2023 р. для службовців місцевих державних адміністрацій та посадових осіб місцевого самоврядування області.
🗣👥Під час практичних занять та тренінгів, їх учасники опановуватимуть способи налагодження та ведення ефективної комунікації; управління конфліктами; вибору та застосування стратегії поведінки, яка відповідатиме конкретній ситуації. Мова йтиме про планування робочого часу посадовця (тайм-менеджмент); формування власного стилю лідерства та лідерських навичок; організацію роботи в команді та управління командною діяльністю. Також обговорюватиметься сприйняття особистістю змін і причин виникнення опору змінам в кризових ситуаціях.

“Як розвиваються громади Чернігівщини в умовах війни?”

Праймвечір. Акценти. Українське Радіо «Чернігівська хвиля». Гості: Микола Силенко – виконуючий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України,
Володимир Бойко – директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації, Юрій Стальніченко – секретар Менської міськради. Коментарі: Валентин Бригинець – Козелецький селищний голова. Юрій Хоменко – секретар міської ради. Сергій Гарус – Ріпкинський селищний голова.
Ведуча: Ірина Воробей

Публічні закупівлі в умовах воєнного стану: теоретичні та практичні аспекти

 ☝️На завершення 2022-го навчального року провели семінар «Правові та практичні аспекти здійснення публічних закупівель за умов воєнного стану». До спілкування у віртуальному просторі 27 грудня долучилися відповідальні за сферу публічних закупівель працівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування області.
☝️Під час зустрічі обговорили підсумки закупівельного 2022 р. та перспективи щодо закупівель окремих видів товарів та послуг на 2023, і зупинилися на наступних питаннях:
🔶🔷зміни закупівельного законодавства протягом 2022 року;
🔶🔷звітування про укладені договори (порядок та строки звітування), звітування про виконання договорів;
🔶🔷особливості, визначені Постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178, зміни до Постанови;
🔶🔷закупівлі з вимогою локалізації;
🔶🔷закупівля електричної енергії на 2023 рік, порядок зміни ціни;
🔶🔷закупівля комунальних послуг.
☝️Учасники зустрічі отримали роз’яснення щодо здійснення процедур закупівель на будівельні роботи, послуги з капітального ремонту та закупівлю електроенергії. Також обговорили особливості укладання та пролонгації договорів, подання звітності та оприлюднення інформації про закупівлі.

Пропонуємо Вашій увазі інформаційно-промоційний відеофільм

👏 про Тупичівську територіальну громаду, відому в історії подіями початку XX ст., які описав Михайло Коцюбинський у своїй повісті “Fata Morgana”. Він демонструє не лише унікальні природні та історико-культурні «родзинки» громади. В ньому йдеться про те, як громада може розробляти та впроваджувати політику охорони навколишнього середовища, причому за активної участі її жителів. Це не лише програмні документи та нормативні акти місцевого значення, а конкретні заходи та місцеві ініціативи. Їх реалізація спрямована на захист довкілля, створення комфортних умов для її жителів та привабливого іміджу громади в цілому https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0t5wYQ8stN1ZwcKwvEQeHX35Ue4HHSJ9um4wrG1ymV21mVQvqLdKaTGRcZJcFakXBl&id=100064470768944