«А якщо повітряна тривога – як ми зможемо проводити очні заняття? – Не хвилюйтеся, у нас малий зал обладнаний для сховища»

. З такої розмови розпочалася організація семінару «Особливості надання житлово-комунальних послуг у громадах» на базі Ніжинської міської ради, що відбувся 20 січня 2023 р. В ньому взяли участь представники двадцяти однієї територіальної громади Ніжинського та Прилуцького районів. Це перший із низки спільних освітніх заходів, що заплановані на цей рік у рамах меморандуму про співпрацю між Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації та Чернігівське регіональне відділення Асоціації міст України.
Відкрив семінар та взяв у ньому участь перший заступник Ніжинського міського голови Федір Іванович Вовченко. Він наголосив на важливості відновлення таких зустрічей посадових осіб місцевого самоврядування субрегіону та розгляді на них питань, відповіді на які становлять спільних інтерес територіальних громад.
Безпосередньо проводив заняття Олег Гарник – експерт АМУ з питань житлово-комунального господарства. Висвітлювалася така тематика: «Надання житлово-комунальних послуг та їх оплата в умовах воєнного стану», «Централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання. Ризики проходження опалювального сезону», «Законодавчі ініціативи в сфері надання житлово-комунальних послуг». Зокрема, він виділив кілька нинішніх проблем ЖКГ: спроможності надавати комунальні послуги; перерахування оплати в якості їх ненадання або надання неналежної якості; оплати послуг за умов обмеження примусового стягнення та звільнення від сплати; нереалізовані гарантії держави. І все це накладається на два дуже потужних фактори воєнного часу, що негативно впливають на роботу галузі: перебої в енергетиці внаслідок російських атак та мобілізації частини кадрів до армії.
Порушувалося питання тарифів – вони «заморожені», але ж різницю у вартості хтось має сплатити. До того ж тепер для підтримки технічної спроможності надавати комунальні послуги активно застосовуються електрогенератори. Ціна кіловата в такому разі зростає в рази, а цей аспект під час розрахунків тарифів ніяк не враховувався. Виглядає так, що на тепер це більше проблема органів місцевого самоврядуванні, механізми компенсації від держави залишають бажати кращого.
Учасники семінару також обговорили низку проєктів законів, що тепер перебувають на розгляді – стосовно вимог до запровадження електротранспорту в містах, формування урбаністичних просторів поводження з твердими побутовими відходами та деякі інші.
Наступна зустріч, цього разу з соціальних питань, запланована на березень.