Чи реально застосувати досвід Іваничівської громади з вирощування енергетичних структур до півночі Чернігівщини?

Чи реально застосувати досвід Іваничівської громади з вирощування енергетичних структур до півночі Чернігівщини? Таке питання поставили учасники семінару «Енергозбереження. Можливості використання місцевих відновлювальних джерел енергії в умовах воєнного стану». Проходив він 5 травня в Сновську та призначався, насамперед, для старост громади, працівників комунальної сфери та депутатів ради (всього – понад 30 учасників). Стосовно порушеного питання – йдеться про популярну серед дрібних господарств практику, що вже тепер дає непогані доходи селянам. Щоправда, сновчани висловили побоювання з екологічних міркувань – що буде через 25 років (такий термін життя плантації) з землею? На думку Сергія Зінченка, керівника осередку громадського об’єднання Асоціації енергоаудиторів в Чернігівській області, який проводив заняття, відповідь містить у самій технології – супутні природні процеси покращують якість землі.
Відкрили семінар керуючий справами Сновської міської ради Володимир Карпенко та директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко. Вони наголосили на важливості теми енергозбереження та запровадження альтернативних джерел енергії як з огляду на обставини нинішньої російсько-української війни, так і наявні виклики з енергозабезпечення в принципі.
Під час навчання розглядалися така тематика: «Енергетична безпека. Законодавство з енергозбереження. Зміни у законодавстві. Впровадження енергоменеджменту у громадах», «Енергетичний сертифікат, енергетичний паспорт, енергетичний аудит. Що це таке, для чого вони потрібні?», «Приклади реалізованих енергозберігаючих проєктів. Використання альтернативних джерел енергії. Аналіз отриманої економії».
Учасників зацікавили загальні технічні характеристики, що застосовують під час утеплення, а саме: товщина утеплювача, характеристика віконних конструкцій, тип покрівлі та деякі інші. Вони також попросили докладніше зупинитися на виконанні додаткових вимог, насамперед, доступності для мало мобільних груп населення під час впровадження проєктів комплексної термомодернізації будівель, тобто – пандуси, підйомні механізми, кнопка виклику персоналу…
На завершення занять сновчани познайомилися з кількома проєктами у сфері енергетики, що були реалізовані за останні роки в різних громадах: фотоелектричної станції в Славутичі, подібної станції в Звягілі, що майже повністю забезпечує електроенергію місцеву лікарню разом із пологовим відділенням. Та, мабуть найбільшу цікавість викликав проєкт у селі Горенка, що в Бучанському районі Київської області. Населений пункт було дуже сильно зруйновано під час навали російської орди, але відновлення спонукало до низки інноваційних рішень. Одне з них – поєднання в лікарні сонячної електростанції та теплової помпи. Зрештою, теплова помпа без електроенергії не працює, отже для неї бажано мати незалежне джерело. Це одне з перших подібних технічних рішень в Україні.