Чи можливий економічний розвиток громад за умов війни?

Ймовірно, що всі територіальні громади Чернігівської області розроблятимуть плани відновлення та розвитку. Принаймні такий алгоритм закладений у пропозиціях, що тепер розглядаються в уряді – з огляду на статус області, що перебувала під окупацією рашистів. Найближчими тижнями має з`явитися профільна постанова, яка врегулює ці питання, але готуватися до її появи треба вже тепер, – такі думки прозвучали під час семінару «Економічний розвиток громади в умовах воєнного стану». Проводився він у Менській міській раді в рамках меморандуму про співпрацю між Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації та регіональним відділенням Асоціації міст України за участі представників десяти територіальних громад області. Відкрив семінар секретар Менської міської ради Юрій Стальніченко, а викладали експерти АМУ: Тетяна Мельник – з питань відновлення муніципальної інфраструктури, Наталія Рябцева – питань місцевого економічного розвитку.
Чи сумісна війна та економічний розвиток – перше питання, на яке намагалися відповісти учасники навчання. Власне відповідь на нього мають дати майбутні плани відновлення та розвитку. Порядок фінансування вже визначений постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 р. № 118 «Про затвердження Порядку використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії», хоча ступінь залучення громад вимагатиме деталізації. Вочевидь, що відновлення муніципальної інфраструктури належить до стратегічних напрямів, а щодо впливу війни – його доведеться враховувати під час планування як ризик. Чекаємо також відродження діяльності за Державним фондом регіонального розвитку – проєкти нормативних змін розглядаються, серед пропозицій є дискусійні, одна з них – можливість голосувати через «Дію» за відібрані в установленому порядку проєктами. Але чи не призведе це до переваг великих за чисельністю мешканців громад? В будь якому разі зрозуміло, що в новому ДФРР пріоритет отримують розвиткові проєкти, які охоплюватимуть більшу територію та чисельність мешканців і мешканок. А це стимулюватиме розвиток міжмуніципального співробітництва на основі спільної реалізації проєктів.
Надалі учасники семінару ознайомилися з організаційними засадами діяльності індустріальних парків – процедурою створення, можливими складовими, обмеженнями, державними стимуляторами, а також із наявним досвідом Менської міської ради, яка зареєструвала індустріальний парк. Попри географічну близькість ерефії інтерес до такої форми бізнесової діяльності є – відзначалося під час обговорення.
Завершилося спілкування дискусією щодо встановлення місцевих податків та зборів, а саме – нинішніх можливостей застування цього інструменту та впливу на місцевий розвиток.

«Медіаграмотність та медіакультура публічного службовця. Інформаційний простір Чернігівщини»

під такою назвою 31 травня – 01 червня триває навчання в дистанційному режимі для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівської області.
👩‍🏫👨‍🏫В перший день учасники спілкувались з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Іриною Сенченко та експертом з питань комунікації, шеф-редактором “Суспільне. Житомир” Дмитром Клименком.
Присутні на навчанні говорили про:
🎯Особливості інформаційної безпеки в умовах війни.
🎯Телерадіопростір Чернігівської області та інформаційна безпека.
🎯Як читати новини і не наражатися на небезпеку?
🎯Комунікація публічного службовця в середовищі пропаганди, ІПСО, хейту та хайпу.
🎯Основні аспекти роботи у мережі “Фейсбук”. Питання безпеки.

Про процедурні питання організації діяльності роботи органу місцевого самоврядування та ведення діловодства

Йшлося під час виїзного семінару за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Регламентація роботи та ведення діловодства в сільській раді та її виконавчому комітеті. Участь депутатів у діяльності ради», який провів Чернігівський регіональний центр підвищення 30 травня 2023 року у Березнянській селищній раді.

Цільова аудиторія – це працівники апарату селищної ради, її структурних підрозділів, старости, депутати.

Під час навчання Олександра Негода –  викладач Центру, акцентувала увагу присутніх на організаційному забезпеченні діяльності ради, зокрема на сесійній роботі; роботі постійних і тимчасових контрольних комісій ради;  депутатській діяльності. Крім цього Олександра Іванівна розповіла про організацію роботи виконавчого комітету та посадових осіб ради та виконкому. Також було розглянуто питання регламенту та планування роботи органу місцевого самоврядування.

У ході навчання Петро Підгайний  – заступник директора Центру ознайомив посадовців із методичними рекомендаціями НАДС щодо роботи з посадовими інструкціями посадових осіб місцевого
самоврядування, підготовкою положень про структурні підрозділи, листів та протоколів, а також про роботу експертної комісії ради тощо. Також Петро Михайлович звернув увагу присутніх на вимоги до оформлення організаційно-розпорядчої документації, які затверджені Національним стандартом України.

У роботі семінару взяла участь Лариса Мироненко – секретар Березнянської селищної ради

Як громадам налагоджувати міжнародне співробіітництво

Широкомасштабне вторгнення рф спонукало пожвавлення відносин України з міжнародними партнерами. Здобуття Україною статусу кандидата до ЄС, зростаючий інтерес до України з боку іноземних держав відкривають нові можливості для розвитку партнерських взаємин на рівні територіальних спільнот. Тому українським громадам саме час посилити старі зв’язки та шукати нових партнерів. Навіщо це робити, яку користь матимуть громади від міжнародного партнерства, – обговорювали під час вебінару Що потрібно знати про міжнародне співробітництво територіальних громад», проведеного Центром підвищення кваліфікації для територіальних громад Чернігівської області 25–26 травня 2023 р.

Учасники зустрічі отримали практичні рекомендації щодо налагодження міжнародної співпраці, ознайомилися з досвідом Чернігова, Ніжина та Мени, для яких угоди з міжнародними партнерами та наявність міст-побратимів є дієвими інструментами для відновлення розвитку своїх громад. Досвідом співпраці польських гмін та громад Чернігівщини поділився Войцех Станішевські – бурмістр гміни Бжостек (Підкарпатське воєводство, Польща). Також мова йшла про публічну дипломатію як важливий інструмент для розвитку громад.

 

«Дотепер не було кращого моменту для налагодження співпраці між громадами України та гмінами Польщі. Завдяки путіну та рф проблемні питання польсько-українських взаємин з історії відійшли з порядку денного. Сьогодні ми активно допомагаємо українцям у боротьбі зі спільною загрозою. Це війна за нашу та вашу свободу. Ми дуже подібні в базових речах, цінностях, що є важливий елементом для розвитку взаємин сьогодні», – наголосив Войцех Станішевські. Для України найважливіші три речі: перемога у війні з рф, вступ до НАТО, вступ до ЄС.  Україна та Польща мають спільну, насичені подіями історичну спадщину, а водночас – спільні інтереси та майбутнє в Європі.

Він розповів про попередню співпрацю між громадами Чернігівської області та гмінами Польщі, починаючи з 2019 р. Це – перші угоди (Бжостек – Батурин та Плиски, Пільзно – Сосниця, Мена – Жиракув), спільні візити (вихованців Сновської музичної школи ім. Натана Рахліна до гмін Асоціації), проєкти та плани. Епідемія СОVID-19, війна з рф внесли свої корективи. Тим не менше у 2022 р. партнерські гміни та громади провели конкурс «Спільна спадщина» з історії Речі Посполитої обох вільних народів між учнями своїх шкіл, а вже у травні 2023 р. в конкурсі зі знань англійської мови брали участь представники Батуринської та Плисківської громад.

На думку пана бурмістра ми маємо рухатися в двох напрямах. Насамперед, це гуманітарна та соціальна сфера. Жителі гмін-партнерів долучилися до збору гуманітарної допомоги з перших днів вторгнення рф, приймали біженців, згодом почала надходити автомобільна та спеціальна техніка, яка вже працює в громадах Чернігівщини.

Наступний напрямок – нині триває підготовка до укладання нової угоди між Україною та Польщею, підписання якої очікується наприкінці 2023 р. Вона суттєво розширить рамкові можливості співпраці в економічній, соціальній, культурній та інших сферах. Однак до нового  формату відносин необхідно готуватися, розширяти коло партнерів та напрямів. Тому вже в березні 2023 р. угоди та меморандуми про партнерство уклали Городня, Добрянка, Ріпки та Сновськ із гмінами Сколишин, Бжиська, Дембовець та Тарновець.

Представники Асоціації гмін басейну річки Віслока здобули великий досвід у залученні міжнародних партнерів, реалізації проєктів із водопостачання та водовідведення, сонячної енергетики та готові ділитися ним з українськими громадами. Водночас і наші територіальні спільноти мають зацікавити іноземних партнерів, показати свою унікальність. А якщо вийде «зачепити» місцевий бізнес – то співпраця вийде на якісно новий рівень, – зазначив директор Центру Володимир Бойко. Наостанок учасники зустрічі подякували Войцеху Станішевському та польським гмінам за допомогу і підтримку в боротьбі з агресією рф та подоланні її наслідків.

Про регламентацію роботи та ведення діловодства в селищній раді та її виконкомі

Обговорювали під час виїзного навчання 24 травня 2023 р., проведеного Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Регламентація, роботи та ведення діловодства в сільській раді та її виконкомі. Участь депутатів у діяльності ради».  Цільова аудиторія семінару – працівники апарату виконкому ради територіальної громади, посадові особи місцевого самоврядування, депутати ради, старости старостинських округів  Сухополов’янської сільської ради Прилуцького району.

У відкритті та роботі семінару взяли участь Ольга Євтушенко – секретар сільської ради та Валентина Харченко керуюча справами па  Сухополов’янської сільської ради.

Під час виїзного навчання Олександра Негода – викладач Центру розповіла посадовцям про організацію діяльності виконавчого комітету  ради, зокрема про  регламент та планування роботи органу місцевого самоврядування; підготовку та проведення засідань виконкому та сесій; роботу постійних депутатських комісій тощо.

Петро Підгайний – заступник директора Центру, магістр державної служби у своєму виступі акцентував увагу присутніх на основних завдань та організації роботи з документами в органах місцевого самоврядування, зокрема щодо підготовки положень про структурні підрозділи сільської ради, посадових інструкцій, підготовку листів, протоколів тощо.

ОСОБЛИВОСТІ КОМУНІКАЦІЙ ЗА УМОВ ВІЙНИ

Вайбер та Телеграм у своїх розробках мають російську складову, тому їх використання містить загрозу несанкціонованого витоку інформації. Крім того, варто очистити свій інформаційний простір від ворожих інформаційних ресурсів, адже всі вони побудовані за правилом пропаганди Геббельса – 60% стандартної інформації, 40% – маніпулятивної, такі підходи використовує нинішня росія. Непідготовленій людині з цим важко розібратися, шкоди вони можуть наробити чимало, тож використання такого роду джерел – справа професіоналів. В будь-якому разі не треба дивитися все поспіль – не вистачить ні часу, ні нервів, краще обрати кілька перевірених каналів, що належать до «білого списку» (найменше помічені в порушеннях журналістського стандарту) та їх відслідковувати. На жаль, багато громадян України чинять інакше – так серед 10 найбільш рейтингових телеграм-каналів вісім перших місць із сукупною аудиторією 10 млн. посідають анонімні, а це простір для маніпуляцій. А ще – не ведіться на крикливі заголовки, їх наявність – ознака, що з інформацією щось не так.
Такі поради прозвучали під час семінару «Комунікація в громаді в умовах війни», що проводився 18 – 19 травня Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації, Сіверським інститутом регіональних досліджень у партнерстві з Асоціацією міст України та за підтримки фонду Ганнса Зайделя в рамках проєкту «Підтримка здатності територіальних громад Чернігівської області до роботи за умов війни». Навчання зібрало в Чернігові 44 посадовців із 33 територіальних громад області.
Відкрили заняття перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш та заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Валерій Сорокін. Вони згадали в якості позитивного прикладу комунікації за екстремальних умов часткової окупації області та боїв на її теренах у лютому – березні минулого року, наголосивши на викликах російсько-українською війни.
Спілкувалися з учасниками навчання експерти з комунікацій – Дмитро Клименко (шеф-редактор «Суспільне-Житомир») та Оксана Стельмах (редактор сайту «Чернігівський монітор»). Йшлося про організацію комунікацій в громаді, її особливості за умов воєнного стану, формування карти комунікацій у громаді, сценарії поведінки керівника під час надзвичайних ситуацій, протокол реагування на кризу, використання різноманіття доступних інструментів для спілкування з аудиторією так, аби ця інформація знаходила свого споживача, була цікавою та корисною. Для цього слухачі часом самі перетворювалися на журналістів, створюючи за заданим викладачами алгоритмом повідомлення.
Окремо розглядалася робота сайту громади – як його наповнюваність, так і подача інформації, взаємодія з іншими платформами – Facebook, Instagram, YouToube. До речі, на думку експертів, через особливості переважної більшості цільової аудиторії та способу інформування, саме зазначені ресурси найбільше підходять для діяльності органів місцевого самоврядування.
Експерти наголосили – війна суттєво змінила пріоритети людей: те, що раніше було важливим тепер опинилося на другому плані та навпаки, а реакція стала гострішою. Часом ворожі ресурси можуть її навмисно провокувати, насамперед, в соціальних мережах. Тому бажано перевірити з ким спілкуєшся – може це бот або троль, їхні ознаки – повторюваність тез, брак власної інформації на сторінці, натомість – домінування перепостів, абстрактні фото… Інша особливість – комунікація під час війни стала оперативнішою, а попит на неї зріс. Тому органам місцевого самоврядування дуже важливо бути цікавим під час комунікації та інформування. А для цього в центрі уваги має завжди знаходитися людина – її історія, потреби, інтереси, події, емоції… Такі повідомлення, на відміну від традиційного офіціозу, читатимуть та дивитимуться більше. В будь-якому разі бажано уникати канцеляризмів, бюрократичних шаблонів та загальних фраз – вони нічого не додають, лише збільшують текст. Натомість інформувати так, як ми звичайно говоримо. Пам`ятаймо – в повідомленні чітко має простежуватися головна думка – що ми хочемо сказати.
Ще кілька практичних порад – записуйте та оприлюднюйте відео, а також виразні оригінальні фото, пишіть короткі та емоційні тексти, відповідайте на питання, якщо в чомусь помилилися – вибачайтеся, не корегуйте пост – краще напишіть коментар, натомість деструктивні, образливі дописи – можете видаляти, все, що чуєте – сприймайте критично, хто б що не казав. Зрештою, справжні експерти – як правило не ті, що постійно «світяться» в соціальних мережах.
І останнє з того, що пролунало під час навчання, – хоча війна та окупація завдали потужного удари по місцевому самоврядуванні Чернігівщини, регіону в цілому, але як інституція територіальні стали сильнішими. Кризова ситуація триває, тому те, що рік тому робилося спонтанно, тепер необхідно систематизувати

☝️📖Історична пам’ять як чинник консолідації суспільства та подолання колоніальної спадщини

☝️📖Історична пам’ять як чинник консолідації суспільства та подолання колоніальної спадщини
☝️Про складники формування історичної пам’яті українського народу, необхідність її очищення від російських імперських та радянських наративів, деколонізацію публічного простору України, гідне вшанування борців за волю та незалежність України, героїв російсько-української війни, – говорили під час дистанційного навчання «Формування історичної пам’яті: зміст, складові, як формується», що проходило 16–17 травня 2023 р. Навчання організоване Центром підвищення кваліфікації. Цільова аудиторія – державні службовці місцевих державних адміністрацій, посадові особи місцевого самоврядування області.
☝️Впродовж наступних двох днів учасники навчання отримали практичні роз’яснення щодо застосування:
📑🚫положень законодавства України з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу, засудження тоталітарних режимів, увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, реабілітацію жертв політичних репресій та ін.;
📑🚫положень законодавства України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні, деколонізацію топонімії, заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії та символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну.
🟡🔵Відповідний досвід обговорили на прикладі Чернігова, що включає аналіз топонімічного простору міста та його подальше очищення від назв, які увіковічнюють чи символізують росію та білорусь. І натомість – відображення в назвах вулиць історії Чернігова та Чернігівщини та пов’язаних з нею видатних діячів. Водночас мова йшла і про впорядкування меморіального простору Чернігівської області в контексті охорони об’єктів культурної спадщини. Зокрема, учасники отримали рекомендації щодо робіт на пам’ятках у зв’язку з демонтажем забороненої символіки та написів, ремонту або зняття їх з обліку.
🟡🔵Також акцентувалося на необхідність осмислення та подолання російських історичних міфів щодо минулого України. Це – спотворена росією історія Другої світової війни, історичні фейки про «адін народ» як виправдання агресії рф проти України, масових вбивств українців та використання росією історії як зброї в цілому. Вихід – цілеспрямована державна історична політика, розвінчання історичних міфів та фейків, уважне вивчення своєї історії та традицій, які консолідуватимуть суспільство у боротьбі з агресором.
🟡🔵В рамках навчання з його учасниками спілкувався народний депутат України, кандидат історичних наук та один з розробників законопроєкту про деколонізацію Володимир В’ятрович. Він наголосив, що зараз для України важливі не тільки оборона і деокупація територій, а й звільнення її культурного та публічного простору від колоніальної спадщини, яка використовується росією для відновлення свого імперського впливу. Тому в прийнятому 21 березня 2023 р. Законі про деколонізацію засуджується російська імперська політика, забороняється її пропаганда та пов’язані з нею символи, імена діячів та географічні назви. Він зобов’язує до відповідних дій не лише органи влади, а й дає необхідні інструменти громадськості, яка вже реалізує ініціативи з деколонізації з початку російського вторгнення. Водночас важливо залучити до цього процесу істориків, краєзнавців, які знають місцевий контекст, відкрити невідомі сторінки нашої історії, вшанувати імена забутих героїв, творити свій громадський та культурний простір, в якому не буде місця окупантам та їхній пропаганді.

Возможно, это изображение 7 человек и текст

Двоє учнів з Батуринської та двоє з Плисківської громад

19 травня візьмуть участь у конкурсі зі знання англійської мови в гміні Бжостек, що в Підкарпатському воєводстві (бурмістр – Войцех Станішевські). Сьогодні, 16 травня, вони приїхали до Польщі. Йдеться про традиційне місцеве лінгвістичне змагання між школами, але цього разу – за участю представників партнерських громад з України. Українців також чекають зустрічі з польськими однолітками, знайомство з організацією навчання в гімназії (так само як в Україні – базовий заклад середньо освіти), відвідини Кракова та оглядини його історико-культурної спадщини, поїздка в Закопане. Ця можливість – продовження співпраці, що розпочата між Бжостком, Плисками та Батурином в 2019 р. за сприяння Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації. Зокрема, минулого року серед учнів кількох гмін та громад проводився конкурс з історії першої Речі Посполитої – «Спільна спадщини».

Возможно, это изображение 4 человека

Новації антикорупційного законодавства та електронного декларування в умовах воєнного стану

☝️Новації антикорупційного законодавства та електронного декларування в умовах воєнного стану обговорили в Линовицькій громаді.
📝Про зміни в антикорупційному законодавстві, пов’язані з військовим станом, необхідність своєчасного врегулювання конфлікту інтересів, внесення коректних та достовірних відомостей до електронних декларацій йшлося під час семінару «Фінансовий контроль як інструмент антикорупційної політики. Електронне декларування», що відбувся в Линовиці 13 квітня 2023 р. Навчання організоване Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації для працівників апарату, структурних підрозділів, старост та депутатів селищної ради.
☝️Насамперед зупинилися на новаціях антикорупційного законодавства, які вступили в силу 3 серпня 2022 р. Ними дещо пом’якшені обмеження для працівників органів публічної влади щодо заборони займатися іншою оплачуваною діяльністю на період дії воєнного стану та врегулювано питання отримання службовцями подарунків, організації благодійних зборів, отримання та передачі гуманітарної допомоги, фінансових і матеріальних цінностей на користь ЗСУ або для постраждалих від агресії рф.
☝️Далі розібрали поняття потенційного та реального конфлікту інтересів, строки та порядок повідомлення про виникнення такої ситуації. Водночас розглянули алгоритм врегулювання конфлікту інтересів щодо посадовців, над якими не передбачено безпосереднього керівництва, можливості залучення зовнішнього контролю, поводження в ситуаціях, коли виникають сумніви шодо наявності конфлікту інтересів та отримання відповідних роз’яснень від НАЗК.
☝️💻 У зв’язку з очікуваним відновленням електронного декларування зупинилися на нюансах подання електронних декларацій. Увага слухачів зверталася на технічні аспекти роботи з Порталом (нові функції щодо внесення та збереження даних, роботи з реєстрами тощо), необхідність коректного прорахування порогів для розділів декларацій за 2021 та 2022 р., а також своєчасного повідомлення про зміни у майновому стані.
☝️Учасники семінару отримали практичні рекомендації стосовно внесення документів, що ідентифікують особу декларанта (зокрема, виданих за кордоном), терміни звітного періоду, особливості декларування об’єктів нерухомості, транспортних засобів, правила заокруглення кількісних та вартісних показників, заповнення розділів про доходи, грошові активи, фінансові зобов’язання, видатки та правочини. Водночас йшлося про помилки, які не слід допускати при заповненні декларацій, відповідальність та вимоги до виправлення даних. Також наголошувалося на необхідності подання всіх декларацій, зокрема при звільненні та перебування посадовців у соціальних відпустках.

Нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевої державної влади та органів місцевого самоврядування

🎯“Нормативно-правове забезпечення діяльності органів місцевої державної влади та органів місцевого самоврядування”🎯 – така тема навчання для начальників юридичних відділів апаратів виконкомів рад територіальних громад, апаратів районних державних адміністрацій та спеціалістів, на яких покладено обов’язки юридичного супроводу діяльності органу державної влади чи місцевого самоврядування, що відбулося 10 травня 2023 року в Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації.
👏Відкрили навчання директор Центру Володимир Бойко та керівник апарату обласної державної адміністрації Наталія Мужикова.
Упродовж дистанційного навчання в режимі реального часу учасники обговорили питання, що стосувалися:
✍️розгляду адвокатських запитів (вимоги до оформлення, строки, надання або відмова у наданні інформації);
✍️окремих питань вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану;
✍️організації і забезпечення доступу до публічної інформації;
✍️практики застосування антикорупційного законодавства в умовах воєнного стану;
✍️регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану, новел законодавства.